Chleb z pieczonym czosnkiem i ziołami (na zakwasie)

Chleb z pieczonym czosnkiem i ziołami (na zakwasie)

Zdjęcie - Chleb z pieczonym czosnkiem i ziołami (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio znajomy wszedł do mojej kuchni i zaczął zaglądać do garów. Tłumaczyłam po kolei co powstanie z danych produktów, a on jedynie skwitował z przerażeniem- jezu ile wy jecie czosnku!

Zdjęcie - Chleb z pieczonym czosnkiem i ziołami (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To trochę prawda. Czosnek lubię dodać do wszystkiego, ale nie dlatego, że boję się wampirów, a dlatego, że to niezwykły, niepowtarzalny wręcz wzmacniacz smaku. Bez niego nie obędzie się sos, zupa, ani…chleb!

Zdjęcie - Chleb z pieczonym czosnkiem i ziołami (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam pieczywo czosnkowe, zarówno to aromatyzowane czosnkiem w miąższu, jak i to z czosnkowymi dodatkami. Tym razem jednak postawiłam na pieczony czosnek, wzbogacony smakiem ziół. Dla tych, którzy nie znają go w tej formie spieszę z wyjaśnieniami, że nabiera on zupełnie nowego, nieczosnkowego wręcz smaku. Nabiera słodyczy i łagodnieje. I takie dodatki lubimy w chlebie.

Chleb z pieczonym czosnkiem i ziołami (na zakwasie) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 6 godziny Czas pieczenia: 35 minut Całkowity czas: 6 godziny 35 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 350 g mąki żytniej typ 720
  • 170 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • pól główki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Główkę czosnku przekrój na pół, a połowę piecz przez 30 minut.
  2. Obierz upieczone ząbki ze skórki.
  3. Wszystkie składniki oprócz wody pomieszaj w misce lub na blacie.
  4. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto rękami aż będzie jednolite.
  5. Prostokątną foremkę o długości 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wsadź do niej ciasto chlebowe i przykryj materiałową szmatką.
  6. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 6 godzin lub na noc.
  7. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Piecz chleb przez ok. 35 minut aż zbrązowieje z góry.
  9. Wyjmij chleb z formy, odwiń papier do pieczenia i odstaw go do pełnego wystygnięcia na wyjętej kratce od piekarnika (aby chleb nie zagrzał się z dołu).

3.1.09

Kategorie przepisów