Chleb z pieczonym czosnkiem i ziołami (na zakwasie)
Ostatnio znajomy wszedł do mojej kuchni i zaczął zaglądać do garów. Tłumaczyłam po kolei co powstanie z danych produktów, a on jedynie skwitował z przerażeniem- jezu ile wy jecie czosnku!
To trochę prawda. Czosnek lubię dodać do wszystkiego, ale nie dlatego, że boję się wampirów, a dlatego, że to niezwykły, niepowtarzalny wręcz wzmacniacz smaku. Bez niego nie obędzie się sos, zupa, ani…chleb!
Uwielbiam pieczywo czosnkowe, zarówno to aromatyzowane czosnkiem w miąższu, jak i to z czosnkowymi dodatkami. Tym razem jednak postawiłam na pieczony czosnek, wzbogacony smakiem ziół. Dla tych, którzy nie znają go w tej formie spieszę z wyjaśnieniami, że nabiera on zupełnie nowego, nieczosnkowego wręcz smaku. Nabiera słodyczy i łagodnieje. I takie dodatki lubimy w chlebie.
Chleb z pieczonym czosnkiem i ziołami (na zakwasie) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 6 godziny Czas pieczenia: 35 minut Całkowity czas: 6 godziny 35 minut Porcje: 1 Składniki- 350 g mąki żytniej typ 720
- 170 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego
- pól główki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki soli
- 300 ml ciepłej wody
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Główkę czosnku przekrój na pół, a połowę piecz przez 30 minut.
- Obierz upieczone ząbki ze skórki.
- Wszystkie składniki oprócz wody pomieszaj w misce lub na blacie.
- Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto rękami aż będzie jednolite.
- Prostokątną foremkę o długości 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wsadź do niej ciasto chlebowe i przykryj materiałową szmatką.
- Odstaw do wyrośnięcia na ok. 6 godzin lub na noc.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Piecz chleb przez ok. 35 minut aż zbrązowieje z góry.
- Wyjmij chleb z formy, odwiń papier do pieczenia i odstaw go do pełnego wystygnięcia na wyjętej kratce od piekarnika (aby chleb nie zagrzał się z dołu).