Muffiny serowe z czereśniami

Muffiny serowe z czereśniami
  • SKŁADNIKI:
  • CIASTO:
  • - margaryna - 30g
  • - cukier - 25g
  • - jajko małe - 1szt
  • - mąka pszenna - 40g
  • - proszek do pieczenia - 1łyżeczka
  • MASA SEROWA:
  • - margaryna - 10g
  • - cukier - 20g
  • - jajko(małe) - 1 szt
  • - mąka ziemniaczana - 10g
  • - budyń śmietankowy - 2łyżki
  • - twaróg mielony - 100g
  • DODATKOWO:
  • - CZEREŚNIE - 100G

Jak pewnie pamiętacie pokazywałam Wam serowe muffinki jakie ostatnio upiekłam.

Tak naprawdę był to pełen spontan i smakołyk zupełnie nieplanowany , a powstał z końcówki sera , który uchował się w lodówce!

Ja wykorzystałam do nich czereśnie – Wy możecie śmiało to zrobić z wiśniami , które już niedługo będą się pojawiać!

Trochę obrotów miksera …. chwila cierpliwości … i możemy zajadać!

Zachwycą i tych starszych i tych młodszych łakomczuchów!

Jak je zrobić?

Zobaczcie!!!

Zdjęcie - Muffiny serowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Z czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół.

CIASTO:

Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę.

Dodajemy jajko i cały czas miksujemy.

Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Wylewamy do foremek na muffiny

( jeśli używamy silikonowych , tak jak ja , nie musimy ich dodatkowo natłuszczać ).

MASA SEROWA:

Margarynę z cukrem ucieramy.

Oddzielamy białko od żółtka.

Cały czas miksując dodajemy żółtko.

Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i budyń.

Dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy.

Białko ubijamy i dodajemy do masy.

Przygotowaną masą serową dodajemy na ciasto.

Wtykamy czereśnie.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.30-40 minut.

Upieczenie sprawdzamy patyczkiem.

Po upieczeniu muffinki muszą ok. wystygnąć , by ser zrobił się „zbity”

Zdjęcie - Muffiny serowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów