Muffiny serowe z czereśniami
- SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- - margaryna - 30g
- - cukier - 25g
- - jajko małe - 1szt
- - mąka pszenna - 40g
- - proszek do pieczenia - 1łyżeczka
- MASA SEROWA:
- - margaryna - 10g
- - cukier - 20g
- - jajko(małe) - 1 szt
- - mąka ziemniaczana - 10g
- - budyń śmietankowy - 2łyżki
- - twaróg mielony - 100g
- DODATKOWO:
- - CZEREŚNIE - 100G
Jak pewnie pamiętacie pokazywałam Wam serowe muffinki jakie ostatnio upiekłam.
Tak naprawdę był to pełen spontan i smakołyk zupełnie nieplanowany , a powstał z końcówki sera , który uchował się w lodówce!
Ja wykorzystałam do nich czereśnie – Wy możecie śmiało to zrobić z wiśniami , które już niedługo będą się pojawiać!
Trochę obrotów miksera …. chwila cierpliwości … i możemy zajadać!
Zachwycą i tych starszych i tych młodszych łakomczuchów!
Jak je zrobić?
Zobaczcie!!!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Z czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół.
CIASTO:
Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę.
Dodajemy jajko i cały czas miksujemy.
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wylewamy do foremek na muffiny
( jeśli używamy silikonowych , tak jak ja , nie musimy ich dodatkowo natłuszczać ).
MASA SEROWA:
Margarynę z cukrem ucieramy.
Oddzielamy białko od żółtka.
Cały czas miksując dodajemy żółtko.
Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i budyń.
Dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy.
Białko ubijamy i dodajemy do masy.
Przygotowaną masą serową dodajemy na ciasto.
Wtykamy czereśnie.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.30-40 minut.
Upieczenie sprawdzamy patyczkiem.
Po upieczeniu muffinki muszą ok. wystygnąć , by ser zrobił się „zbity”