Sałatka z pieczonych buraków z fetą
Moje ostatnie odkrycie- pieczone buraki. Zajadam się nimi na ciepło i moim zdaniem, smakują dużo lepiej niż gotowane. Ich słodki smak bardzo dobrze komponuje się ze słoną fetą. Idealnie jakby była to oryginalna feta, ale dobry ser w typie lub ser kozi też się sprawdzą. Pyszny pomysł na przekąskę lub kolację!
Trójka moich pomocników kuchennych doczekała się oficjalnego przedstawienia w blogosferze :)
SKŁADNIKI:
- 4-5 średnich buraków
- 150-200 g fety
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
Buraki owinąć folia aluminiową i piec w temperaturze 180 C (termoobieg) około godziny (powinny być miękkie). Po wystudzeniu obrać (polecam wykonywanie tej czynności w rękawiczkach) i pokroić na grubsze plastry. Na plastry buraka pokruszyć fetę. Całość skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Wyślij pocztą e-mail Wrzuć na bloga Udostępnij w usłudze Twitter Udostępnij w usłudze Facebook