Spaghetti z rzodkiewkami i cukinią

Spaghetti z rzodkiewkami i cukinią

Pyszne i lekkie, bezmięsne spaghetti z chrupiącymi warzywami :) W zasadzie jest to taka sałatka na ciepło, ale świetnie sprawdza się w roli obiadu. W dodatku potrawę robi się naprawdę szybko – przygotowanie „wsadu” trwa tyle co ugotowanie makaronu :)

Zdjęcie - Spaghetti z rzodkiewkami i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SPAGHETTI Z RZODKIEWKAMI I CUKINIĄ
(2 porcje)
160g makaronu spaghetti (u mnie kolorowy, ale zwykły czy razowy będzie równie dobry),
½ cukinii,
8 rzodkiewek,
1 łyżka orzeszków piniowych,
½ papryczki chili,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka miodu,
2 łyżki oliwy,
20g parmezanu,
sól i pieprz

Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni.
Cukinię i rzodkiewkę umyć. Cukinię pokroić w bardzo drobną kostkę, a rzodkiewkę w słupki. Chili (bez pestek) pokroić w plasterki, a bazylię posiekać. Wszystko włożyć do miski.
Sok z cytryny wymieszać z oliwą i miodem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z rzodkiewkami, cukinią, chili i bazylią.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu wymieszać z warzywami.
Posypać orzeszkami piniowymi i startym parmezanem.

Zdjęcie - Spaghetti z rzodkiewkami i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów