Roladki z soli w sosie kaparowym
przepis:
.
3 płaty soli
1 łyżka posiekanego koperku
sok z cytryny
sól, pieprz
2 łyżki kaparów
0,5 szklanki śmietany 30%
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sole opłukać, osuszyć, przeciąć wzdłuż na dwie części, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Koperek rozetrzeć z łyżką miękkiego masła.
Płaty soli posmarować masłem z koperkiem, zwinąć w rulony i spiąć wykałaczką.
Ruloniki ułożyć na folii aluminiowej, a następnie gotować na parze przez 10 min.
Połowę kaparów pokroić.
W rondelku rozgrzać łyżkę masła, dodać posiekane kapary, chwilę smażyć, następnie dodać śmietankę.
Sos zagęścić mąką i dodać resztę kaparów.