Proste ciasto kakaowe z wiśniami
Zachciało mi się czegoś czekoladowego, i na dodatek koniecznie z wiśniami. Nie mogłam się tylko zdecydować, który przepis wybrać. W końcu postanowiłam wykorzystać stary przepis na ciasto cynamonowe. Zamieniłam cynamon na Amaretto, dorzuciłam wiśnie - i uzyskałam dokładnie to, o co mi chodziło :)
Ciasto jest puszyste, ładnie wyrasta - i co najważniejsze, bardzo łatwo je przygotować.
szklanka = 250 ml
Składniki :
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody
- 2 czubate łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka powideł śliwkowych
- 125 g miękkiego masła lub margaryny
- 2-3 łyżki Amaretto
- 1 szklanka maślanki (lub kefiru albo śmietany)
na wierzch :
- ok. 300 g wydrylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
Wiśnie po wydrylowaniu przełożyć na sitko, żeby odsączyć sok (mrożone najpierw rozmrozić).
Wszystkie składniki oprócz mąki i maślanki umieścić w misie miksera, zmiksować. Następnie nadal miksując stopniowo dodawać do masy na przemian mąkę i maślankę.
Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 23x23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć wiśnie, lekko je wciskając w ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.50-60 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto po ostudzeniu można polać czekoladą.