Jagodzianki
Nie wyobrażam sobie lata bez jagód... Wczoraj zrobiłam pierwszy raz jagodzianki. Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam lepszych jagodzianek! Są przepyszne! :-) W żadnej kupnej jagodziance nie ma tyle jagód co w tych :-) Przepis na jagodzinaki jest prosty i nikomu nie sprawią problemu. Radzę korzystać póki są jagody i zrobić te pyszne jagodzinanki! :-) Bardzoo polecam!!!
Ciasto:
- 500g mąki
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- jajko
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
- szczypta soli
- 350g jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Dodać resztę składników i wszystko wymieszać. Następnie ciasto zagniatać tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 10-15 minut). Ciasto przełożyć do miski oprószone mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwójnego podwojenia objętości (ok. 1.5h).
Następnie ciasto wyjąć z miski, krótko wyrobić i podzielić na 16 w miarę równych części (1 część - 60g). Z każdej części uformować kulkę. Kulki ciastowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć blaszkę ściereczką i odstawić na 15 minut, aż bułeczki troszkę podrosną. Potem każdą bułeczkę mocno spłaszczyć. Nałożyć po czubatej łyżce nadzienia i zlepić placek jak pierogi. Następnie ułożyć "pierogi" zlepieniem do dołu. Każdą bułkę delikatnie rolować, aż uzyska owalny kształt. Jagodzianki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Wyrośnięte jagodzianki piec w 220 stopniach Celsjusza przez ok. 15 minut, aż jagodzianki będą wyraźnie zrumienione. Odstawić do ostygnięcia.
Jagodzianki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Lukier
- 2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody (zależy jaką chcemy konsystencję lukru)
Wszystkie składniki zmiksować lub rozetrzeć grzbietem łyżki. Konsystencję lukru możemy zmienić dodając wodę lub cukier puder. Lukier nakładać pędzelkiem lub łyżką.
Źródło przepisu - mojewypieki.com