Waniliowa owsianka budyniowa z jagodami

Waniliowa owsianka budyniowa z jagodami

Proste i smaczne śniadanie, wykorzystujące pyszne letnie owoce – w tym wypadku jagody, ale myślę, że z wieloma innymi owocami taka owsianka również byłaby pyszna. Chociaż, gwoli ścisłości, nie jest to klasyczna owsianka, tylko jaglanko-otrąbianka ;) Niemniej smak jest bardzo podobny.

Zdjęcie - Waniliowa owsianka budyniowa z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
WANILIOWA OWSIANKA BUDYNIOWA Z JAGODAMI
(2 porcje)
2 łyżki płatków jaglanych,
2 łyżki otrąb owsianych,
400ml mleka + dodatkowo odrobina do rozmieszania budyniu,
2 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki budyniu waniliowego,
6 łyżek jagód

Mleko zagotować, dodać płatki i otręby. Gotować na małym ogniu, aż płatki będą miękkie. Można też otręby i płatki zalać mlekiem poprzedniego wieczoru i włożyć na noc do lodówki – wówczas podgrzanie ich zajmie tylko krótką chwilę. Płatki osłodzić do smaku. W niewielkiej ilości zimnego mleka rozmieszać budyń, wlać go do płatków i gotować jeszcze chwilę, mieszając, aż nieco zgęstnieją. Płatki przelać do miseczek, na wierzchu posypać jagodami.


(zainsporowane pomysłem podpatrzonym u taury)


Zdjęcie - Waniliowa owsianka budyniowa z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Waniliowa owsianka budyniowa z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów