Sałatka ze szpinakiem, pomarańczą, serem i sezamem
Przepis szczególny, bo został mi polecony przez czytelnika, od niego też dostałam główny składnik - ser Pecorino Toscano. Przy zdjęciu, które otrzymałam w wiadomości, prócz składników znalazła się krótka wiadomość i kuszące słowa: 'Smakuje świetnie, spróbuj', spróbowałam i się nie zawiodłam! Dzięki wielkie!
Składniki (5 porcji): 150g liści młodego szpinaku, 2 soczyste pomarańcze, ser Pecorino Toscano (ilość wedle uznania), odrobina sezamu, odrobina oliwy z oliwek
Myjemy liście szpinaku i układamy na talerzach. Myjemy i obieramy pomarańcze, dzielimy ją na cząstki, pozbawiamy błonek, kroimy na kawałeczki i rozrzucamy po szpinaku. Kroimy ser i również układamy na liściach. Sezam prażymy na patelni, gdy lekko się zarumieni obsypujemy nim naszą przekąskę. Ja dodatkowo całość skropiłam odrobiną oliwy.