Dziś przedstawiam kolejną odsłonę ziemniaczanego dodatku do dania głównego. Tym razem są to pokrojone w plasterki ziemniaki, zapiekane w śmietance z karmelizowaną cebulą, serem z niebieską pleśnią i serem Gruyere. Moja połówka stwierdziła, ze były to jedne z najlepszych ziemniaków jakie zrobiłam, a na moim blogu ich nie brakuje:).
Pierś wychodzi soczysta, szynka pod wpływem smażenia i pieczenia staje się chrupiąca a słodkawe jabłka idealnie równoważą jej słony smak. Podana z kremowym makaronem z pistacjami i parmezanem musi smakować doskonale. Polecam także początkującym w kuchni, gdyż potrawa ta wcale nie jest trudna do wykonania.
Schab – mięso , które u mnie gości niestety ciągle za rzadko. Z resztą mięso ogólnie rzadko u mnie gości , bo jak wiecie ja z tych , co kluchami wolą się obżerać
Jak zwykle autorem pomysłu na użycie szpinaku była Aga. Jak niektórzy z Was może wiedzą, ja nie jestem jego wielkim entuzjastą, ale ostatecznie dałem się przekonać. W końcu to ja stałem przy patelni więc musiałem spróbować co z tego wyszło. Broni się... :)
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, a zarazem lekkie i dietetyczne kotleciki z kaszy jaglanej z brokułami.
Świetnie doprawione, usmażone na masełku są fantastycznym pomysłem na obiad!
Efekt jest niesamowity - pyszne placki z wyraziście doprawionym mięsem, chrupiącą sałatką i dopełniającym całości serem feta. Będziecie zaskoczeni, jak smaczne jest to danie.
Pałeczki z kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i papryką, układamy w naczyniu do zapiekania, posypujemy świeżym tymiankiem, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy około 1,5 godziny (sprawdzamy miękkość w trakcie pieczenia) w 180 stopniach..
Startujemy z przepisami na "bomby wapniowe". Dziś nasza ulubiona, czyli łosoś smażony w panierce z maku. Danie proste jak nie powiem co (bo nie wypada) i pyszne, a w dodatku ciekawie wygląda. Nie podam źródła przepisu, no bo tyle tego w sieci... Więcej niż łososi może nawet.
Uwielbiam skrzydełka w każdej postaci, a szczególnie podane z jakimś pysznym sosem. Dziś proponuję wersję azjatycką, a dokładnie skrzydełka pieczone w piekarniku, następnie wymieszane w sosie składającym się z masła orzechowego i wielu aromatycznych przypraw. Skrzydełka są bardzo łatwe w przygotowaniu a ich wyjątkowy smak powinien zadowolić wszystkich fanów tajskich smaków. Polecam!
Zostało Wam puree ziemniaczane z poprzedniego dnia i nie wiecie co z nim robić? Kupcie rybę i przygotujcie smaczne paluszki, które na pewno zasmakują zarówno Wam, jak i Waszym dzieciom. (...) Wykorzystałam tuńczyka z puszki, choć następnym razem zrobię je raczej z inną, zmieloną rybą, bo mam wrażenie, że wtedy będą jeszcze smaczniejsze. Zamiast suszonych ziół, dałam dużo świeżego koperku i natki.
Pyszne kotlety ze schabu zapiekane w sosie śmietanowym z dużą ilością świeżego szpinaku i parmezanu. Doskonała propozycja na rodzinny obiad w tzw. tygodniu, kiedy nie mamy czasu ani ochoty na stanie przy garach.
Kurczak tak przygotowany jest mięciutki i bardzo aromatyczny. Ma rewelacyjny smak. Co tu dużo mówic, Azjaci sa naprawdę mistrzami w przygotowywaniu drobiu.
Dzisiaj zapiekanka z cukinii, gnocchi i pomidorów - to nasz domowy hit na lato od wielu juz lat. Smakowitości dodają jej swieże zioła: oregano i majeranek lub tymianek. Jest przepyszna i jako danie obiadowe i kolacyjne. To zdecydowanie najlepsza zapiekanka jaką jadłam.