Faszerowane roladki schabowe
Schab – mięso , które u mnie gości niestety ciągle za rzadko. Z resztą mięso ogólnie rzadko u mnie gości , bo jak wiecie ja z tych , co kluchami wolą się obżerać. Postaram się to zmienić , bo jak wiecie można z niego wyczarować przeróżne wspaniałe dania! I dziś mam dla Was przepis na roladki schabowe.
Faszerowane warzywami są fantastycznym pomysłem na obiad.
Podane ze smażonymi pieczarkami na masełku i ziemniakami z koperkiem zachwycą domowników!
Polecam!
SKŁADNIKI :
( 2 porcje )
* schab ( plastry ) – 2 szt
* marchew – 2 szt
* pietruszka – 1 szt
* por – 1 szt
* cebula – 1 szt
* sól , pieprz , papryka
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Schab oczyszczamy , rozbijamy na dość cienki kotlet.
Oprószamy solą , pieprzem i papryką.
Marchew , pietruszkę i pora obieramy , kroimy julienne ( zapałki / słupki ).
Wszystkie warzywa mieszamy razem i dosłownie 2 minutki podsmażamy na odrobinie oleju.
Porcję warzyw układamy na schabie i delikatnie zwijamy w roladkę.
Zapinamy wykałaczką lub zawijamy nicią.
W garnku rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną w piórka cebulę i wkładamy nasze roladki.
Obsmażamy z każdej strony , a następnie na wolnym ogniu dusimy do miękkości.
Co jakiś czas obracamy i podlewamy bulionem lub ciepłą wodą.
Na sam koniec doprawiamy do smaku i zajadamy gorące!
Smacznego!