Zapiekanka z cukinii, pomidorów i gnocchi
Sezon cukiniowy uwazam za otwarty.Pierwsze zbiory cukiniowe juz za nami,a pierwsze cukinie zjedlismy w salatce na surowo.Jesli jeszcze nie probowales,polecam przepis,tutaj:klik.Byla juz grillowan.Dzisiaj zapiekanka z cukinii,gnocchi i pomidorow - to nasz domowy hit na lato od wielu juz lat.Smakowitosci dodaja jej swieze ziola: oregano i majeranek lub tymianek.Jest przepyszna i jako danie obiadowe i kolacyjne.To zdecydowanie najlepsza zapiekanka jaka jadlam.Bardzo polecam.
Moze wielu z Was zna juz ten przepis,bo istnial juz na blogu i mial pokazna liczbe odwiedzin.Nie doczekal niestety zadnego komentarza.Dzis przedstawiam go w nowej szacie graficznej ,odswiezony i na pewno bardziej apetyczny.
Skladniki na 3 porcje:
2 cukinie zielone
2-3 pomidory
400-500 g gnocchi (u mnie kupne)
80-100 g zoltego topliwego sera np.gouda lub parmezan
1 lyzka masla
sol,pieprz
Skladniki na sos beszamelowy:
250 ml mleka
1 lyzka maki
1 lyzka masla
mala cebula
2 zabki czosnku
kilka galazek oregano (moze byc suszony)
galazka majeranku (moze byc suszony)
galka muszkatalowa
bialy pieprz
sol
Wykonanie:
- Cukinie pokroic w talarki i podsmazyc na patelni kilka minut,aby odrobine zmiekla.
- Kluseczki ugotowac w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.Gdy macie ochote sami zrobic gnocchi przepis znajdziecie tutaj:klik
- Przygotowac sos beszamelowy.Pokrojona cebule w drobna kostke i czosnek zeszklic na 1 lyzce masla.Dodac 1 lyzke maki.Wymieszac dokladnie.Dolewac zimne mleko caly czas mieszajac sos rozga.Zagotowac.Dodac przyprawy-sol,pieprz,galke muszkatalowa i posiekane ziola.
- Na dno naczynia do zapiekanek wylozyc podduszona cukinie.Posolic.Na cukinie wylozyc kluseczki gnocchi.Na kluseczkach ukladac pokrojone w grube plastry pomidory.Calosc zalac przygotowanym sosem.Na koncu posypac startym zoltym serem lub parmezanem
- Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 ° C.
- Zapiekac okolo 20-30 minut.Gdy ser sie zrumieni nasza zapiekanka jest gotowa.Zycze smacznego!