Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego

Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego

 

Uwielbiam skrzydełka w każdej postaci, a szczególnie podane z jakimś pysznym sosem. Dziś proponuję wersję azjatycką, a dokładnie skrzydełka pieczone w piekarniku, następnie wymieszane w sosie składającym się z masła orzechowego i wielu aromatycznych przypraw. Skrzydełka są bardzo łatwe w przygotowaniu a ich wyjątkowy smak powinien zadowolić wszystkich fanów tajskich smaków. Polecam!

 

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego / Thai chicken wings with peanut sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego

(4-6 porcji)

Składniki na skrzydełka:

  • 700 g skrzydełek z kurczaka, przekrojonych na połówki
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Składniki na sos:

  • 2/3 szklanki masła orzechowego, najlepiej takiego z kawałkami orzeszków
  • 1/4 szklanki ciepłej wody (lub więcej w razie potrzeby)
  • 1 łyżeczka startego na tarce świeżego imbiru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C.
  2. Skrzydełka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Włóż je do miski i wymieszaj z olejem rzepakowym i olej sezamowym, po czym dopraw solą i pieprzem. Wyłóż je w jednej warstwie na ruszcie umieszczonym nad blaszką do pieczenia wyłożoną folią aluminiową, najlepiej w taki sposób, by się nie dotykały.
  3. Włóż skrzydełka do piekarnika i piecz przez 45-50 minut, odwracając je na drugą stronę w połowie pieczenia.
  4. W międzyczasie przygotuj sos. W większej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu, po czym dopraw go solą, pieprzem i chilli jeżeli to konieczne. Gdyby sos był zbyt gęsty dolewaj więcej ciepłej wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  5. Wyjmij skrzydełka z piekarnika i przełóż je wciąż bardzo gorące do miski z sosem. Dokładnie je w nim obtocz i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego / Thai chicken wings with peanut sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Thai chicken wings with peanut sauce

(4-6 servings)

Ingredients for the chicken:

  • 700 g chicken wings, drumettes and flats separated
  • 2 teaspoons vegetable oil
  • 1 teaspoon sesame oil
  • 1 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon black pepper

Ingredients for the peanut sauce:

  • 2/3 cup chunky peanut butter
  • 1/4 cup hot water
  • 1 teaspoon grated fresh ginger
  • 1 tablespoon lime juice
  • 1 teaspoon fish sauce
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 1 tablespoon honey
  • 1/2 teaspoon crushed red pepper flakes

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 oC.
  2. Rinse the wings and drumettes, pat them dry and transfer them to a large bowl. Toss the wings with the vegetable oil, sesame oil, salt and pepper. Position the wings on a baking rack placed on top of a foil-lined baking sheet, spreading the wings into a single layer to ensure they aren’t touching.
  3. Bake the wings, rotating the pan half-way through, until they’re fully cooked, 45 to 50 minutes.
  4. While the wings are baking, prepare the sauce. In a medium bowl, whisk together all of the sauce ingredients. Taste and season the sauce with salt, pepper and additional crushed red pepper flakes, if desired.
  5. Remove the wings from the oven and transfer them to a large bowl. While the wings are still hot, add the prepared sauce to the bowl, tossing to thoroughly combine. Serve immediately.

Enjoy!

Zdjęcie - Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego / Thai chicken wings with peanut sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów