Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego
Uwielbiam skrzydełka w każdej postaci, a szczególnie podane z jakimś pysznym sosem. Dziś proponuję wersję azjatycką, a dokładnie skrzydełka pieczone w piekarniku, następnie wymieszane w sosie składającym się z masła orzechowego i wielu aromatycznych przypraw. Skrzydełka są bardzo łatwe w przygotowaniu a ich wyjątkowy smak powinien zadowolić wszystkich fanów tajskich smaków. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego
(4-6 porcji)
Składniki na skrzydełka:
- 700 g skrzydełek z kurczaka, przekrojonych na połówki
- 2 łyżeczki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Składniki na sos:
- 2/3 szklanki masła orzechowego, najlepiej takiego z kawałkami orzeszków
- 1/4 szklanki ciepłej wody (lub więcej w razie potrzeby)
- 1 łyżeczka startego na tarce świeżego imbiru
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C.
- Skrzydełka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Włóż je do miski i wymieszaj z olejem rzepakowym i olej sezamowym, po czym dopraw solą i pieprzem. Wyłóż je w jednej warstwie na ruszcie umieszczonym nad blaszką do pieczenia wyłożoną folią aluminiową, najlepiej w taki sposób, by się nie dotykały.
- Włóż skrzydełka do piekarnika i piecz przez 45-50 minut, odwracając je na drugą stronę w połowie pieczenia.
- W międzyczasie przygotuj sos. W większej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu, po czym dopraw go solą, pieprzem i chilli jeżeli to konieczne. Gdyby sos był zbyt gęsty dolewaj więcej ciepłej wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Wyjmij skrzydełka z piekarnika i przełóż je wciąż bardzo gorące do miski z sosem. Dokładnie je w nim obtocz i podawaj.
Smacznego!
English version
Thai chicken wings with peanut sauce
(4-6 servings)
Ingredients for the chicken:
- 700 g chicken wings, drumettes and flats separated
- 2 teaspoons vegetable oil
- 1 teaspoon sesame oil
- 1 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon black pepper
Ingredients for the peanut sauce:
- 2/3 cup chunky peanut butter
- 1/4 cup hot water
- 1 teaspoon grated fresh ginger
- 1 tablespoon lime juice
- 1 teaspoon fish sauce
- 1 tablespoon soy sauce
- 1 tablespoon honey
- 1/2 teaspoon crushed red pepper flakes
Preparation:
- Preheat the oven to 200 oC.
- Rinse the wings and drumettes, pat them dry and transfer them to a large bowl. Toss the wings with the vegetable oil, sesame oil, salt and pepper. Position the wings on a baking rack placed on top of a foil-lined baking sheet, spreading the wings into a single layer to ensure they aren’t touching.
- Bake the wings, rotating the pan half-way through, until they’re fully cooked, 45 to 50 minutes.
- While the wings are baking, prepare the sauce. In a medium bowl, whisk together all of the sauce ingredients. Taste and season the sauce with salt, pepper and additional crushed red pepper flakes, if desired.
- Remove the wings from the oven and transfer them to a large bowl. While the wings are still hot, add the prepared sauce to the bowl, tossing to thoroughly combine. Serve immediately.
Enjoy!