Kurczak caprese – z mozzarellą i pomidorami.
Klasyczne włoskie caprese to sałatka, którą mogę jeść całe lato. Świeża, aromatyczna i lekka, a jednocześnie na tyle pożywna, by zaspokoić głód. Zastanawiając się co tym razem przyrządzić na obiad, postanowiłam smaki caprese przenieść do dania obiadowego z piersią kurczaka w głównej roli. Z nieskrywaną przyjemnością mogę stwierdzić, że mariaż ten wypadł wyjątkowo pozytywnie i smacznie. Soczyste mięso, ciągnący się ser i mnóstwo słodkich pomidorków sprawiły, że trudno przestać jeść. Najlepsza oliwa i świeża bazylia to zdecydowane wisienki na torcie, które nadają całości niecodziennego charakteru.
Podczas gdy włoski przysmak składa się z mozzarelli, pomidorów i bazylii tworząc kompozycję barw narodowej flagi, moje danie wzbogaciłam o piórka czerwonej cebuli, czosnek i oczywiście mięso. Samo przygotowanie nie wydaje się kłopotliwe, a z powodzeniem może stanowić główne danie zarówno na co dzień, jak i od święta. Osobiście nie wstydziłabym się ugościć nim nawet teściowej i jestem pewna, że byłaby pod wrażeniem.
Składniki:
4-6 porcji
- 4 niezbyt duże piersi kurczaka
- 500g pomidorków koktajlowych
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 150g świeżej mozzarelli (1 kula)
- świeża bazylia
- oliwa
- sól
- pieprz
- ocet balsamiczny (około 1 łyżki)
Przygotowanie krok po kroku:
- Mięso oprósz solą i pieprzem, a następnie obsmaż na patelni lub grillu do zrumienienia.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż pomidorki koktajlowe na gałązce. Około 1/3 przekrój na połówki w również dorzuć do naczynia.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka. Czosnek zmiażdż trzonkiem noża i dodaj do pozostałych warzyw. Warzywa polej oliwą, skrop octem balsamicznym i lekko przemieszaj, by całość się nią pokryła. Oprósz solą i pieprzem.
- Włóż zrumienione mięso i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut.
- Na minutę przed końcem pieczenia całość posyp posiekaną bazylią i obłóż mięso plasterkami sera. Ponownie odstaw do piekarnika.
- Wyjmij od razu, gdy ser się rozpuści.
- Podawaj natychmiast.
Smacznego!