Filet z kurczaka w sosie pieczarkowo-musztardowym

Filet z kurczaka w sosie pieczarkowo-musztardowym

Czasami tak niewiele trzeba, żeby z „oklepanego” kotleta zrobić pyszny obiad bo do sosu dodałam tylko  odrobinę musztardy. Są tu oczywiście i inne składniki, które składają się na pyszny smak sosu np. wino czy pietruszka ale głownie jest to zasługa musztardy. Bardzo lubię też musztardę ziarnistą ale jeśli za nią nie przepadacie, można pominąć i dodać tylko Dijon.

Zdjęcie - Filet z kurczaka w sosie pieczarkowo-musztardowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 szklanka bulionu
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz
  • olej

Wymieszać mąkę z solą i pieprzem. Umyty filet przekroić wzdłuż, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć fileta, zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wrzucić pieczarki i smażyć, aż woda wyparuje. Dodać pokrojoną cebulę i chwilę smażyć razem. Dodać wino, musztardę, bulion oraz śmietanę i całość dusić ok. 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu włożyć mięso i chwilę razem podgrzać. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów