Łosoś w maku
Startujemy z przepisami na "bomby wapniowe". Dziś nasza ulubiona, czyli łosoś smażony w panierce z maku. Danie proste jak nie powiem co (bo nie wypada) i pyszne, a w dodatku ciekawie wygląda. Nie podam źródła przepisu, no bo tyle tego w sieci... Więcej niż łososi może nawet.
Trzeba przygotować:
filety z łososia (bez skóry i ości, po ok. 100 g na osobę)
mak niebieski
sól i pieprz
sok z cytryny (alergicy pomijają)
masło klarowane, oliwa lub olej do smażenia
Filety pokroić w paski o szerokości ok. 3-4 cm. Mięso umyć, osuszyć, ewentualnie skropić sokiem z cytryny. Posolić i popieprzyć i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Wysypać cienką warstwę maku na deskę do krojenia i panierować w nim rybę. Smażyć na rozgrzanym oleju po 5 minut z obu stron.