Udka kurczaka z sezamem
Szybki obiad w orientalnym stylu.Danie proste,efektowne i blyskawiczne w wykonaniu,wlasciwie robi sie samo.Praca przy wykonaniu dania ogranicza na wymieszaniu skladnikow marynaty,obtoczeniu w niej udek i wlaczeniu piekarnika.Kurczak tak przygotowany jest mieciutki i bardzo aromatyczny.Ma rewelacyjny smak.Co tu duzo mowic,Azjaci sa naprawde mistrzami w przygotowywaniu drobiu.
Skladniki na 4 porcje:
4 uda z kurczaka
3 lyzki sosu sojowego
3 lyzki sosu rybnego
3-4 zabki czosnku
2 lyzki miodu
5 cm-kawalek imbiru
2-4 lyzki sezamu
3 lyzki oleju sezamowego lub rzepakowego
kolendra lub natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
- obrac czosnek i imbir.Drobno posiekac.Wymieszac oba sosy,dodac miod i posiekany czosnek z imbirem.Marynata gotowa
- w marynacie obtoczyc kurczaka.Naczynie z kurczakiem i marynata przykryc folia spzywcza i umiescic na cala noc w lodowce.Dlugie marynowanie jest gwarantem rewelacyjnego smaku potrawy,choc mozna rowniez marynowac 1-2 godziny
- nastepnego dnia piekarnik nastawic na 200°C i umiescic w nim naczynie zaroodporne z kurczakiem.Udka ulozyc skora do dolu.Kurczaka obsypac sezamem i piec 20 minut
- po 20 minutach udka obrocic na druga strone,posypac sezamem i piec nastepne 20 minut
- podawac z ulubionymi dodatkami
.