Czosnkowe spaghetti ze szpinakiem boczkiem, parmezanem i ziołami
Trochę zapuściliśmy bloga, przez zachłyśnięcie się piękną wiosną na wsi. Stąd też, pewnie w najbliższym czasie będą pojawiać się właśnie takie posty. Dania szybkie, łatwe i smaczne, które można przygotować błyskawicznie i wracać do zajęć na świeżym powietrzu.
Jak zwykle autorem pomysłu na użycie szpinaku była Aga. Jak niektórzy z Was może wiedzą, ja nie jestem jego wielkim entuzjastą, ale ostatecznie dałem się przekonać. W końcu to ja stałem przy patelni więc musiałem spróbować co z tego wyszło. Broni się... :)
For English version roll down...
Potrzebne będzie:
- łyżka masła
- dwa duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 150 gramów pociętego w słupki boczku
- 3 solidne garści młodych liści szpinaku
- po gałązce świeżego tymianku i rozmarynu
- pół filiżanki świeżo tartego parmezanu
- solidna garść spaghetti
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym czasie rozgrzewamy masło i rumienimy na nim boczek. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła i szpinak. Wszystko przez chwilę przesmażamy, tak żeby liście szpinaku siadły. I już... dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i zjadamy póki świeże...
Przy garach: Tomasz
Tekst: Tomasz Pstrykała: Aga
Garlic spaghetti with spinach with bacon, spinach and parmesan
You will need:
- butter
- 2 big cloves minced garlic
- bacon
- 3 handfuls spinach
- 2 springs of thyme and rosemary
- half cup grated parmesan
- pasta
Text: Aga