Risotto z kurkami
Sezon kurkowy w pełni więc pora zaprezentować jakieś danie. Przejrzałam bloga i okazało się, że nie ma nim jeszcze risotto a jest to tak pyszne danie, że warto o nim przypomnieć. Risotto kurkowe można podawać z mięsem ale mnie w zupełności wystarczy jako danie samodzielne.
Składniki:
- 1 litr bulionu
- szklanka ryżu
- 1/2 szklanki białego wina
- 100 g kurek
- zielona pietruszka
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- parmezan
- masło
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę oraz kurki. Usmażyć do miękkości. Na drugiej patelni rozgrzać olej, wsypać ryż i smażyć chwilę mieszając. Zalać ryż gorącym bulionem oraz winem i kiedy płyn zostanie wchłonięty dolewać kolejną porcję bulionu. Gdy ryż jest al dente dodać usmażone kurki i chwilę jeszcze razem dusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać danie wiórkami masła, parmezanem i posiekaną pietruszką.
Smacznego:)