Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami
Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami / Prosciutto and sage wrapped chicken with creamy pistachio noodles 25 maj , 2014 2 komentarzy
Dziś na blogu danie dosyć klasyczne i bardzo przyjemne. Pieczona pierś z kurczaka zawinięta w szynkę parmeńską z jabłkami i podana z kremowym makaronem z pistacjami i chrupiącą szałwią. Klasyka zawsze się sprawdza i tak samo jest tym razem. Pierś wychodzi soczysta, szynka pod wpływem smażenia i pieczenia staje się chrupiąca a słodkawe jabłka idealnie równoważą jej słony smak. Podana z kremowym makaronem z pistacjami i parmezanem musi smakować doskonale. Polecam także początkującym w kuchni, gdyż potrawa ta wcale nie jest trudna do wykonania.
Scroll down for English
Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami
(4-6 porcji)
Składniki:
- 2 jabłka, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w grubą kostkę
- 4 piersi lub porcje mięsa z udek z kurczaka
- 2 ząbki czosnku, starte lub przeciśnięte przez praskę
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 pęczek szałwii, oberwane listki
- 8 cienkich plasterków prosciutto
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki na makaron z pistacjami:
- 450 g makaronu fettucinne lub innego najlepiej długiego
- 1/3 szklanki pistacji bez skorupek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 3/4 szklanki świeżo startego parmezanu plus więcej do podania
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C, natłuść naczynie do zapiekania o wymiarach ok. 20×30 cm .
- Wyłóż na dno przygotowanego naczynia do zapiekania jabłka i wymieszaj je z 1 łyżeczką oliwy z oliwek i szczyptą soli i pieprzu.
- Dopraw kurczaka solą i pieprzem, po czym natrzyj je czosnkiem. Ułóż na każdej po 3-4 listki szałwii i zawiń w każdą w 2 plasterki prosciutto, po czym połóż je łączeniami na spodzie. W dużej patelni na dużym ogniu rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, włóż piersi i smaż po około 3 minuty z każdej strony. Następnie przełóż piersi do naczynia do zapiekania i ułóż je na jabłkach. Włóż do piekarnika i piecz 15 – 20 minut lub aż będą upieczone (po raz kolejny zachwalam przydatność termometru kuchennego).
- W trakcie pieczenia kurczaka przygotuj makaron. Ugotuj go zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź. Włóż pistacje do blendera i zmiksuj na proszek (jednolitą masę – w zależności od wilgotności).
- Do patelni po smażeniu kurczaka, włóż 1 łyżkę masła i rozpuść na dużym ogniu. Włóż pozostałe listki szałwii i smaż 30 sekund z każdej strony aż listki staną się chrupiące. Wyjmij je z patelni i wyłóż na ręcznik kuchenny.
- Dodaj kolejną łyżkę masła i po jego rozpuszczeniu wsyp mąkę. Wymieszaj aż powstanie jednolita zasmażka i smaż przez 1-2 minuty, aż zacznie lekko się rumienić. Dodaj mleko i śmietanę, wymieszaj, po czym zmniejsz ogień do najmniejszego i dopraw papryką, solą i pieprzem. Gotuj sos mieszając jeszcze przez chwilę, aż ładnie zgęstnieje. Następnie dodaj parmezan i pistacje, wymieszaj i włóż makaron. Gotuj całość jeszcze przez minutę, dodając odrobinę mleka jeżeli sos stanie się zbyt gęsty.
- Podawaj kurczaka w raz z jabłkami i makaronem, udekorowanego chrupiącą szałwią i parmezanem.
Smacznego!
English version
Prosciutto and sage wrapped chicken with creamy pistachio noodles
(4-6 servings)
Ingredients:
- 2 apples, cored and chopped
- 4 chicken breasts or chicken thighs
- 2 cloves garlic, grated or minced
- 1/4 teaspoon salt
- 1/4 teaspoon pepper
- 1 bunch sage, divided
- 8 thin slices prosciutto
- 2 tablespoons olive oil
- canola oil for frying
Ingredients for pistachio noodles:
- 450 g fettucinne noodles or other long cut pasta
- 1/3 cup shelled pistachios
- 2 tablespoon butter, divided
- 1 tablespoon flour
- 1 1/4 cup milk
- 1/2 cup cream
- 3/4 cup freshly grated parmesan cheese, plus more for garnish
- 1/4 teaspoon ground red pepper
- salt and pepper, to taste
Preparation:
- Preheat the oven to 220 oC and grease 20×30 cm baking dish.
- Scatter the chopped apples on the bottom of the dish and toss with 1 teaspoon olive oil and a pinch of salt + pepper.
- Season the chicken with salt and pepper and then rub with the grated garlic. Arrange 3-4 sage leaves on top of each breast and wrap with 2 slices prosciutto, overlapping slightly and tucking edges under. In a large skillet, heat 1 tablespoon canola oil over medium-high. Add the chicken, and sear until crisp, about 3 minutes per side. Remove the chicken from the pan and place each breast in the baking dish right on top of the apples. Bake for 15 to 20 minutes, or until cooked through.
- While the chicken bakes make the noodles. Boil the pasta according to package directions. Drain. Add the pistachios to a food processor and process until the pistachios have become a powder.
- Now in the same skillet you cooked the chicken in, add 1 tablespoon butter, once melted add the remaining sage leaves and cook 30 seconds per side until crispy. Remove from the pan and set aside.
- Add another tablespoon of butter, once it’s melted and bubbly add the flour. Whisk together to create a roux and cook for 1-2 minutes until mixture gets a bit golden in color. Add the milk and cream, stir and turn down heat to low. Add the red pepper and season with salt and pepper. Continue stirring until milk thickens. Add in parmesan, pistachio powder. Stir to combine and then add the pasta. Cook another minute, adding milk if the sauce seems too thick.
- Serve the chicken and apples over the creamy pistachio noodles. Garnish with the crispy sage and fresh parmesan.
Enjoy!