Dzisiaj przedstawiam lekkie, ale sycące danie, pełne warzyw i... smaku, jak to w kuchni indyjskiej. Pilaw z pomidorami, marchewką i szpinakiem można przygotować na szybki obiad w ciągu tygodnia, który dostarczy nam zasłużonej porcji witamin
To klasyczny przykład, jak wyczarować „coś z niczego”. W dodatku to coś jest naprawdę bardzo smaczne i z pewnością będę je od czasu do czasu przygotowywać :)
Te frykadelki tak naprawdę bardzo przypominają zawijane zrazy, tyle że robi się je z mielonego mięsa. To jeden z tych przepisów, do których lubię wracać, bo ma w sobie coś... coś domowego i swojskiego ;)
Danie to przygotowuje się z pokrojonej w wąskie paski polędwicy wołowej, z dodatkiem cebuli, pieczarek, a według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych czy przecieru pomidorowego. Jest to typ dania jednogarnkowego – szybki i prosty w przygotowaniu.
Moja pierwsza, domowa tarta w wersji wytrawnej. Pierwsza, ale na pewno nie ostatnia, bo słowa domowników "ale będziesz robiła taką częściej?" to chyba najlepszy komplement :) Tarta jest dość prosta w przygotowaniu, a efekt wyśmienity. Serdecznie polecam!
Rzymskie gnocchi to kolejne danie kuchni włoskiej które pokochaliśmy. W odróżnieniu od zwykłych gnocchi, które są odpowiednikiem naszych kopytek to rzymskie gnocchi to zapiekanka z semoliny lub kaszy manny z dodatkiem parmezanu.
Idealne danie na weekendowy obiad a potem jako dodatek do poniedziałkowego pracowego śniadania, niezależenie czy to śniadanie w domu czy poza nim, bo wszak każdy na swój sposób pracuje, prawda?
Kuskus zalać wrzątkiem na 1 cm powyżej poziomu kaszki, przykryć i odstawić. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać ciecierzycę, posiekane pomidory i zioła prowansalskie, podsmażyć...
Gulasz warzywny lub jak ktoś woli wegetariański - danie, które daje nieograniczone możliwości modyfikacji i zmiany składników oraz smaku - tym razem u mnie jako warzywne curry. Idealne jako danie solo lub z dodatkiem pieczywa, kaszy, ryżu, makaronu czy nadzienie do omletów. Może być dodatkiem do mięsa czy ryby. Lekkie, zdrowe, dietetyczne i bardzo, bardzo smaczne.
A cóż dziwnego kryje się pod tą nazwą? Hreczanyki to tradycyjne danie kuchni kresowej, nic innego jak kotlety mielone z... kaszą gryczaną. Są bardziej sycące i zdrowsze od naszych typowych mielonych, w dodatku nie zawierają ani grama bułki tartej.
Smakowite, chrupiące sakiewki z brokułowo-serowym wnętrzem (...). Świetnie spisują się w roli pasztecików do barszczu. Nieskomplikowane i szybkie do zrobienia – polecam :)
Obrodziło w tym roku mleczem, aż strach. Niby to chwast, ale... jak zobaczyłam ten przepis, to pociekła mi ślinka. A tyle tego mam na trawniku! No tak, tylko z czym takie pączki mlecza, pardon, mniszka zjeść? Z warzywnymi kotletami? Nie chce mi się robić! Więc zrobiłam makaron. (...). Zatem oto mój makaron majowy - makaron z pączkami mniszka lekarskiego.
Farsz można dowolnie modyfikować. Danie jest bardzo sycące, więc wg mnie nie wymaga już dodatku żadnych ziemniaków, frytek czy ryżu. W zupełności wystarczy lekka surówka.