Pieczony filet z indyka

Pieczony filet z indyka
Idealne danie na weekendowy obiad a potem jako dodatek do poniedziałkowego pracowego śniadania, niezależenie czy to śniadanie w domu czy poza nim, bo wszak każdy na swój sposób pracuje, prawda?
Filet z indyka w glazurze miodowo-porzeczkowej z sosem sojowym
  • 1 filet z piersi indyka ok. 1kg
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soli
Zdjęcie - pieczony filet z indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pierś opłukać i włożyć na 15 minut do garnka z zimną wodą i solą. W rondelku przygotować marynatę. Sos sojowy, miód, ocet i dżem zagotować a następnie gotować przez 1-2 minutki, odstawić do wystudzenia. Mięso wyjąc z wody i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokryć marynata i włożyć do lodówki na cała noc. Ja marynowałam w woreczku na mrożonki, w między czasie kilka razy można mięsko "pomasować". Następnego dnia przystępujemy do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięsko wyjmujemy z marynaty i kładziemy na blaszkę podlewając gorącą wodą - tak aby był jej 1cm w naczyniu. Pieczemy około 60-70 minut. W trakcie pieczenia polewamy pozostałą marynatą. Po upieczeniu mięso odstawić na 15 minut przykryte folia aluminiową. Pozostałą na blaszce marynatę zagotować i podgrzewać aż sos się zredukuje, ostudzony wymieszać z majonezem.
Źródło: Kwestia smaku

Kategorie przepisów