Makaron w sosie miętowym - simply the best

Makaron w sosie miętowym - simply the best

prosty przepis jamiego olivera. mięta co prawda w trakcie gotowania niemalże zniknęła, ale na szczęście tylko w zakresie wizualnym.

Zdjęcie - makaron w sosie miętowym - simply the best - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

makaron w miętowym sosie
10 plasterków wędzonego boczku, mały pęczek świeżej mięty, 15 dkg startego parmezanu, sól i świeżo zmielony pieprz, 40 dkg makaronu (muszelki), oliwa z oliwek, kawałek masła, 2 szklanki mrożonego groszku, mały kubek kwaśnej gęstej śmietany, sok z 1 cytryny
ugotować makaron, pozostawiając  trochę wody z gotowania do ewentualnego rozrzedzenia sosu. na dużej patelni (takiej, na której potem zmieści się też makaron) roztopić masło z dodatkiem oliwy i zrumienić na tej mieszance pokrojony drobno boczek posypany pieprzem. do boczku dodać groszek i przez minutę podsmażać. wlać śmietanę i wrzucić drobno posiekaną miętę. dodać odcedzony makaron, wycisnąć na niego sok z cytryny, zagotować. posolić. jeśli sos jest za gęsty dodać pozostawioną wodę. posypać parmezanem i wymieszać.

 

Kategorie przepisów