Frykadelki w sosie grzybowym

Frykadelki w sosie grzybowym

Te frykadelki tak naprawdę bardzo przypominają zawijane zrazy, tyle że robi się je z mielonego mięsa. To jeden z tych przepisów, do których lubię wracać, bo ma w sobie coś... coś domowego i swojskiego ;)

Zdjęcie - Frykadelki w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
FRYKADELKI Z SOSEM GRZYBOWYM
(na 4 porcje)
400g mielonego mięsa (u mnie chuda wieprzowina),
8 cienkich plasterków wędzonego boczku,
4 łyżeczki musztardy,
½ pszennej bułki,
1 jajo,
trochę mąki,
sól i pieprz,
olej do smażenia

sos:
5-6 suszonych grzybów,
50ml śmietanki 18% do sosów,
1 łyżka mąki sól i pieprz

Grzyby namoczyć i ugotować poprzedniego dnia.
Do mięsa dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, jajko, sól oraz pieprz, wymieszać na jednolitą masę i dobrze wyrobić. Formować z mięsa cienkie krążki o średnicy ok. 10 cm. Ułożyć je na zwilżonej wodą desce do krojenia. Każdy krążek mięsa posmarować cienko musztardą i ułożyć na nim po 2 plasterki boczku. Następnie zwinąć, obtoczyć w mące i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Frykadelki ułożyć w głębokiej patelni, zalać wywarem z grzybów, dodać pokrojone drobno grzyby, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut.
Sos zaprawić mąką rozmieszaną w śmietance.

Podawać z ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi.


(źródło: ksiażeczka „Przepisy czytelników: Lato” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego”)


Zdjęcie - Frykadelki w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów