Sakiewki z brokułami, serem pleśniowym i oliwkami

Sakiewki z brokułami, serem pleśniowym i oliwkami

Smakowite, chrupiące sakiewki z brokułowo-serowym wnętrzem to smakowita propozycja na obiad lub ciepłą przekąskę. Świetnie spisują się w roli pasztecików do barszczu. Nieskomplikowane i szybkie do zrobienia – polecam :)

Zdjęcie - Sakiewki z brokułami, serem pleśniowym i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SAKIEWKI Z BROKUŁAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I OLIWKAMI
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
200g brokułów (mogą być mrożone),
100g sera z niebieską pleśnią (u mnie Lazur),
12 szt. zielonych oliwek,
1 żółtko,
sól

Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie – powinny być al dente, czyli lekko twardawe. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Ciasto francuskie rozłożyć i podzielić na 6 kwadratów i 1 pasek szerokości ok. 3 cm, z którego będą wykrawane szczyty sakiewek. Na środek każdego kwadratu nałożyć po trochę brokułów i sera. Rogi ciasta zawinąć do góry, tworząc sakiewkę. Do każdej sakiewki wetknąć po 2 oliwki, tak aby trochę wystawały.
Z odkrojonego wcześniej paska ciasta wyciąć 6 małych kółek (np. nakrętką od napoju). Posmarować je roztrzepanym żółtkiem i przykleić na wierzchu każdej sakiewki. Całe paszteciki również posmarować żółtkiem.
Piec w 220 stopniach ok. 15-20 minut, aż będą rumiane.


(inspiracja: „Pierogi Świata” H. Szymanderskiej, z moimi zmianami)


Zdjęcie - Sakiewki z brokułami, serem pleśniowym i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sakiewki z brokułami, serem pleśniowym i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów