Gulasz warzywny
Gulasz warzywny lub jak ktoś woli wegetariański - danie, które daje nieograniczone możliwości modyfikacji i zmiany składników oraz smaku - tym razem u mnie jako warzywne curry. Idealne jako danie solo lub z dodatkiem pieczywa, kaszy, ryżu, makaronu czy nadzienie do omletów. Może być dodatkiem do mięsa czy ryby. Lekkie, zdrowe, dietetyczne i bardzo, bardzo smaczne. Zachęcam Was do improwizowania i tworzenia własnych kompozycji - danie jest proste i szybkie do wykonania, a do tego niskokaloryczne, pełne witamin, składników mineralnych i błonnika. U mnie świetnie sprawdziło się z grillowaną rybą. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI na 4 porcje:
3 marchewki
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 por
2 karczochy
1 puszka ciecierzycy
1/2 puszki pomidorów
3 łodygi selera naciowego
150 g liści świeżego szpinaku
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry
sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa (ok. 1,5 łyżki)
Cebulkę, papryczkę chilli i czosnek drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Marchew cukinię, por,karczochy (od razu zanurz w wodzie z cytryną), seler naciowy pokrój w plasterki lub półplasterki Pomidory z puszki zmiksuj blenderem. Ciecierzyce odsącz z zalewy.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulkę i czosnek, papryczkę chilli i zeszklij. Dodaj curry, kurkumę i kolendrę. Wymieszaj. Następnie dodaj pokrojoną marchew, karczochy i paprykę. Przesmaż przez4-5 minut. Następnie dodaj seler naciowy i zmiksowane pomidory. Po ok. 5 minutach dodaj cukinię, por i ciecierzycę. Duś całość na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po ok. 10 minutach dodaj liście szpinaku. Wymieszaj dokładnie i duś jeszcze przez 2 minuty.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Doskonale smakuje z kaszą lub ryżem basmati.
Smacznego :)
Jedna porcja zawiera średnio:
energia: 158 kcal
białko: 13,5 g
węglowodany: 20 g
błonnik: 8 g
tłuszcze: 6 g
cholesterol: 32 mg