Hreczanyki z sosem koperkowym

A cóż dziwnego kryje się pod tą nazwą? Hreczanyki to tradycyjne danie kuchni kresowej, nic innego jak kotlety mielone z... kaszą gryczaną. Są bardziej sycące i zdrowsze od naszych typowych mielonych, w dodatku nie zawierają ani grama bułki tartej. Można je podawać z samą surówką, bez ziemniaków. Mi i mężowi bardzo smakowały - pałaszowaliśmy, aż się nam uszy trzęsły ;) Synkowie jednakże podeszli do nich bardzo nieufnie... No cóż, niech się przyzwyczajają do zdrowszego jedzenia...

Hreczanyki z sosem koperkowym

Przepis na ok. 10 średnich hreczanyków.

  • 30 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 1 szklanka kaszy gryczanej (wychodzą dwie torebeczki po 100 g)
  • 3 jajka
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Dodatkowo na sos koperkowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki śmietany 12%
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego (może być kostka rosołowa rozpuszczona w 3/4 szklanki gorącej wody)
  • posiekany koperek
  • opcjonalnie sól (ja już nie dosalałam)

Najpierw gotujemy kaszę gryczaną. Wsypujemy ją do garnka i zalewamy wodą (tak, żeby tylko przykryć kaszę), dodajemy pół łyżeczki soli i zagotowujemy. Gotujemy, aż cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę (pod koniec należy ją co chwilę mieszać). Kaszę studzimy.

W misce łączymy kaszę z mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 3 jajkami, posiekanym szczypiorkiem i przyprawami. Wszystko dobrze wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy olej (nie za dużo, hreczanyki nie mają w nim pływać...), formujemy kulki z masy gryczano-mięsnej i mocno je ściskamy w dłoniach, po czym spłaszczamy na grubość ok. 2 cm i od razu kładziemy na patelnię. Hreczanyki smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony.

W tym czasie możemy przygotować sos - należy go podać od razu, ponieważ gdy stężeje, straci odpowiedni kolor i konsystencję. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, mieszamy i przez chwilę smażymy (cały czas mieszając, ok. 15-30 sekund). Dodajemy śmietanę i zaraz po chwili bulion, mieszamy do połączenia się składników i zagotowania. Jeśli sos wychodzi za gęsty, można dolać do niego przegotowanej, ciepłej wody - ja robiłam tak 3 razy, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję. Na koniec dodajemy posiekany koperek i zagotowujemy. Podajemy od razu.

Zdjęcie - Hreczanyki z sosem  koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hreczanyki z sosem  koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hreczanyki z sosem  koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Koperkowe kotlety mielone z quinoa
3

Koperkowe kotlety mielone z qu…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Filet z kurczaka w porach w sosie curry
2

Filet z kurczaka w porach w so…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pulpety rybne w sosie chrzanowym
1

Pulpety rybne w sosie chrzanow…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kotleciki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem
1

Kotleciki ziemniaczane z kiełb…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Filety kurczaka z sosie pomidorowym
1

Filety kurczaka z sosie pomido…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaczana zapiekanka z jajkami i pieczarkami

Ziemniaczana zapiekanka z jajk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Faworki na piwie
1

Faworki na piwie

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin
1

Chińskie naleśniki z kaczką, o…

food² food²
Food Square

Waniliowe muffinki z borówkami
1

Waniliowe muffinki z borówkami

figmara figmara
figowe smaki

Churros
2

Churros

Beti Beti
kruche babeczki

Chili con carne
1

Chili con carne

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!