Hreczanyki z sosem koperkowym

A cóż dziwnego kryje się pod tą nazwą? Hreczanyki to tradycyjne danie kuchni kresowej, nic innego jak kotlety mielone z... kaszą gryczaną. Są bardziej sycące i zdrowsze od naszych typowych mielonych, w dodatku nie zawierają ani grama bułki tartej. Można je podawać z samą surówką, bez ziemniaków. Mi i mężowi bardzo smakowały - pałaszowaliśmy, aż się nam uszy trzęsły ;) Synkowie jednakże podeszli do nich bardzo nieufnie... No cóż, niech się przyzwyczajają do zdrowszego jedzenia...

Hreczanyki z sosem koperkowym

Przepis na ok. 10 średnich hreczanyków.

  • 30 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 1 szklanka kaszy gryczanej (wychodzą dwie torebeczki po 100 g)
  • 3 jajka
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Dodatkowo na sos koperkowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki śmietany 12%
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego (może być kostka rosołowa rozpuszczona w 3/4 szklanki gorącej wody)
  • posiekany koperek
  • opcjonalnie sól (ja już nie dosalałam)

Najpierw gotujemy kaszę gryczaną. Wsypujemy ją do garnka i zalewamy wodą (tak, żeby tylko przykryć kaszę), dodajemy pół łyżeczki soli i zagotowujemy. Gotujemy, aż cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę (pod koniec należy ją co chwilę mieszać). Kaszę studzimy.

W misce łączymy kaszę z mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 3 jajkami, posiekanym szczypiorkiem i przyprawami. Wszystko dobrze wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy olej (nie za dużo, hreczanyki nie mają w nim pływać...), formujemy kulki z masy gryczano-mięsnej i mocno je ściskamy w dłoniach, po czym spłaszczamy na grubość ok. 2 cm i od razu kładziemy na patelnię. Hreczanyki smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony.

W tym czasie możemy przygotować sos - należy go podać od razu, ponieważ gdy stężeje, straci odpowiedni kolor i konsystencję. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, mieszamy i przez chwilę smażymy (cały czas mieszając, ok. 15-30 sekund). Dodajemy śmietanę i zaraz po chwili bulion, mieszamy do połączenia się składników i zagotowania. Jeśli sos wychodzi za gęsty, można dolać do niego przegotowanej, ciepłej wody - ja robiłam tak 3 razy, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję. Na koniec dodajemy posiekany koperek i zagotowujemy. Podajemy od razu.

Zdjęcie - Hreczanyki z sosem  koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hreczanyki z sosem  koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hreczanyki z sosem  koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Koperkowe kotlety mielone z quinoa
3

Koperkowe kotlety mielone z qu…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką i miętą

Sałatka z kaszą jaglaną, piecz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kurczak z kaszą, pieczarkami i pomidorami

Kurczak z kaszą, pieczarkami i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Budyń jaglany z jogurtem i jagodami
1

Budyń jaglany z jogurtem i jag…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bulgur z bobem i ziołami
2

Bulgur z bobem i ziołami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kokosowy mus z kaszy jaglanej z frużeliną
1

Kokosowy mus z kaszy jaglanej…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Kotlet Strindberg
2

Kotlet Strindberg

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kiełbasa smażona z cebulą w pomidorowym sosie
2

Kiełbasa smażona z cebulą w po…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
2

Piersi kurczaka w sosie pomido…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kotlety mielone z białą kapustą
3

Kotlety mielone z białą kapust…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Klopsiki szwedzkie
4

Klopsiki szwedzkie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Szaszłyki z mięsa mielonego
3

Szaszłyki z mięsa mielonego

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni