Pilaw z pomidorami, marchewką i szpinakiem
Dzisiaj przedstawiam lekkie, ale sycące danie, pełne warzyw i... smaku, jak to w kuchni indyjskiej. Pilaw z pomidorami, marchewką i szpinakiem można przygotować na szybki obiad w ciągu tygodnia, który dostarczy nam zasłużonej porcji witamin;D Autorzy książki, z której pochodzi przepis, polecają jeść go np. z kurczakiem tandoori, chlebkami naan i chłodzącym napojem raita, ale może być również oddzielnym daniem, jak w tym przypadku. Polecam:)
Pilaw z pomidorami, marchewką i szpinakiem
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżki ghee lub masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe pomidory
- 140g ryżu basmati
- po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, kuminu i kminku
- 1 duża marchew
- 400ml wywaru warzywnego
- 200g młodego szpinaku
- sól, pieprz
- garść podsmażonych nerkowców
(ja użyłam migdałów w słupkach)
Ryż przemyć, wsypać do garnka, zalać wodą i moczyć 20 minut.
Odcedzić go i przełożyć do dużego rondla z osolonym wrzątkiem.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 8 minut.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i masło.
Smażyć posiekaną cebulę i czosnek przez 3-4 minuty.
Dodać posiekane pomidory i gotować kilka minut, mieszając, aż pasta zgęstnieje.
Ryż odcedzić, wrzucić do garnka, wymieszać i gotować 1-2 minuty,
aż ziarna dokładnie pokryją się pastą.
Dodać przyprawy i grubo startą marchewkę.
Doprawić solą i pieprzem, dolać wywar i dokładnie wymieszać.
Doprowadzić do wrzenia, szczelnie przykryć i dusić 6-10 minut.
Ułożyć na nim szpinak, przykryć i gotować 2-3 minuty, aż liście zwiędną.
Wymieszać je z ryżem i podawać posypane migdałami.
Przepis z książki "Kuchnia indyjska" wyd. Publicat.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 340 kcal