Nie będę owijała w bawełnę i przyznam od razu, że jest to przepis na najlepsze placuszki, jakie w życiu jadłam! Mają obłędną konsystencję (czujesz, jakbyś jadł … chmurkę?) i fantastyczny smak.
Ta odsłona jest naprawdę warta wypróbowania dopóki jeszcze jest na to czas. Jest pyszna. Dość wykwintna, stworzy doskonałe tło dla kolacji we dwoje. Nada się także na lunch z przyjaciółmi lub po prostu piknik. Warto się skusić.
Wyjątkowo długi w tym roku sezon na jagody dobiegł końca. Jego zwieńczeniem były u nas naleśniki migdałowe z jogurtowym nadzieniem z dodatkiem likieru migdałowego (...) i świeżymi jagodami.
Szybkim obiadem są u nas często naleśniki. Wszyscy je lubią i dają bardzo wiele możliwości kombinacji. Wczoraj zrobiłam je tak aby wyglądały jak tortille. Placki usmażyłam z ciasta na białkach z dodatkiem otrąb i siemienia, a nadzienie zrobiłam z panierowanych w otrębach piersi kurczaka. Do tego świeże pomidory, ogórek, sałata, rukola i odrobina majonezu oraz sosu słodko-kwaśnego. Smacznie i zdrowo. Polecam.
Ja oczywiście należę do tych osób wiecznie chcących schudnąć, ale dziś nie będzie dietetycznie, wręcz przeciwnie. Proponuję dziś danie mocno kaloryczne i jednocześnie nieziemsko smaczne :)
Bardzo smaczna alternatywa dla naleśników na mące. Są miękkie i delikatne, ale przy tym dość elastyczne. Nie rwą się, nie łamią, więc idealnie sprawdzą się na wynos, choćby na drugie śniadanie.
Eksplozja słodko-ostrych smaków gruszkowo-brzoskwiniowego czatnej w towarzystwie delikatnego fileta z kurczaka, wszystko opakowane w lekki nalesnik o bazyliowym posmaku to kolejna propozycja w Majanowym konkursie.
Ogólnie nie przepadam za koperkiem, ale w tym wypadku jego dodatek do ciasta naleśnikowego działa bardzo na plus :) Jego smak świetnie pasuje do nadzienia z wędzonego łososia i twarożku.
Jednak jeśli nigdy jeszcze nie wyszłaś/wyszedłeś poza tradycyjne naleśniki z dżemem lub twarogiem, to może teraz jest ten czas i może teraz warto spróbować czegos nowego :)
To przepis, który rozpoczął moją przygodę z konkursem Super Chef (...) Podaję go z sentymentem, bo w dużej mierze to dzięki niemu, wczoraj miałam okazję gotować w wielkim finale.