Naleśniki biszkoptowe z jabłkami
Miks moich ulubionych dwóch przepisów naleśnikowych: naleśników biszkoptowych z serkiem i owocami oraz naleśników z "wtopionymi" jabłkami. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, obłędne z dodatkiem ulubionego dżemu lub nutelli! Idealne na śniadanie lub kolację.
Naleśniki biszkoptowe z jabłkami
Na około 10 naleśników.
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka (najlepiej 3,2%)
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- 3 jajka
- 1,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- jabłka
Przygotowujemy ciasto. Wodę, mleko, żółtka, mąkę oraz sól miksujemy razem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze raz ubijamy na gładką masę. Następnie do masy z białek dolewamy pozotałe ciasto i delikatnie łączymy łyżką.
Patelnię smarujemy odrobiną oleju. Układamy na niej jabłka (szybko) i zalewamy chochelką masy biszkoptowej. Gdy spodnia warstwa się zrumieni, przewracamy na drugą stronę. Możemy też zrobić tak: najpierw wylać masę, poukładać na niej jabłka, a gdy naleśnik upiecze się od spodu, przewrócić na stronę z jabłkami.