Naleśniki biszkoptowe z jabłkami

Naleśniki biszkoptowe z  jabłkami

Miks moich ulubionych dwóch przepisów naleśnikowych: naleśników biszkoptowych z serkiem i owocami oraz naleśników z "wtopionymi" jabłkami. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, obłędne z dodatkiem ulubionego dżemu lub nutelli! Idealne na śniadanie lub kolację.

Naleśniki biszkoptowe z jabłkami

Na około 10 naleśników.

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka (najlepiej 3,2%)
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • jabłka

Przygotowujemy ciasto. Wodę, mleko, żółtka, mąkę oraz sól miksujemy razem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze raz ubijamy na gładką masę. Następnie do masy z białek dolewamy pozotałe ciasto i delikatnie łączymy łyżką.

Patelnię smarujemy odrobiną oleju. Układamy na niej jabłka (szybko) i zalewamy chochelką masy biszkoptowej. Gdy spodnia warstwa się zrumieni, przewracamy na drugą stronę. Możemy też zrobić tak: najpierw wylać masę, poukładać na niej jabłka, a gdy naleśnik upiecze się od spodu, przewrócić na stronę z jabłkami.

Zdjęcie - Naleśniki biszkoptowe z  jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki biszkoptowe z  jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naleśniki biszkoptowe z  jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów