Naleśniki ala tortilla z kurczakiem i rukolą
„Nie mam ostatnio zbyt dużo czasu na gotowanie. Robię z reguły coś prostego ale zdrowego. Z dodatkiem ulubionych przeze mnie otrąb i świeżych warzyw. Takim szybkim obiadem są u nas często naleśniki. Wszyscy je lubią i dają bardzo wiele możliwości kombinacji. Wczoraj zrobiłam je tak aby wyglądały jak tortille. Placki usmażyłam z ciasta na białkach z dodatkiem otrąb i siemienia, a nadzienie zrobiłam z panierowanych w otrębach piersi kurczaka. Do tego świeże pomidory, ogórek, sałata, rukola i odrobina majonezu oraz sosu słodko-kwaśnego. Smacznie i zdrowo. Polecam.”
Naleśniki ala tortilla z kurczakiem i rukolą (przepis autorski)
Składniki na 6 szt.
Ciasto:
2 białka jaj
1 szklanka mąki
4 łyżki zmielonych otrąb owsianych
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 szklanka wody gazowanej
¾ szklanki mleka
¼ szklanki oleju
sól, pieprz
Nadzienie:
1 podwójna pierś kurczaka
1 jajko
2 łyżki mąki
4 łyżki otrąb pszennych
sól, pieprz
olej do smażenia
3 pomidory
pół zielonego ogórka
6 liści sałaty ozdobnej
3 garście rukoli
majonez
sos słodko-kwaśny (u mnie własnej produkcji)
Roztrzepać białka z solą i pieprzem. Wsypać mąkę, zmielone otręby i siemię. Wlać mleko, wodę gazowaną i olej. Wymieszać mikserem na jednolite ciasto. Odstawić.
W tym czasie pokroić pierś z kurczaka na kawałki o wym 3x2cm.Oprószyć solą i pieprzem. Opanierować w jajku, mące i otrębach pszennych. Usmażyć na jasnobrązowy kolor. Zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Z przygotowanego wcześniej ciasta usmażyć 6 naleśników. Posmarować każdy majonezem. Ułożyć na każdym liść sałaty, a na nim kawałki kurczaka, pomidora i ogórka. Posypać rukolą i polać sosem słodko-kwaśnym. Zwinąć i ewentualnie związać szczypiorkiem.