Naleśniki makowo-kokosowe z serkiem śmietankowym
Alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Od razu mówię, ze nie bawię się w zgadywanie w "które lepsze". To po prostu mój sposób na urozmaicenie naleśnikowej nudy :)
Z pewnością znajdą sie amatorzy i jednych, i drugich. Jednak jeśli nigdy jeszcze nie wyszłaś/wyszedłeś poza tradycyjne naleśniki z dżemem lub twarogiem, to może teraz jest ten czas i może teraz warto spróbować czegos nowego :)
A jeśli moje słowa cie nie przekonują, to spójrz wyżej. Ładne są, prawda? ;) Składniki ciasta naleśnikowego: 2 jajka
1 część mleka
1 część wody gazowanej
mąka pszenna typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
po 3 łyżki maku i wiórków kokosowych
szczypta kurkumy
szczypta soli
skórka otarta z połowy cytryny
Składniki farszu do nalesników: ok. 60 dag kremowego, białego sera
słodka śmietana 12%
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
cukier trzcinowy i waniliowy (u mnie domowy cukier waniliowy)
po 10-12 listków melisy i mięty
czubata łyzka maku
łyżka esencji waniliowej
Sposób przygotowania naleśników:
Jajka zmiksować z solą i kurkumą. Stopniowo dodawać mąke, wodę i mleko. Na koniec dodać mak i wiórki i wymieszać łyżką. Odstawić na 10 min.
W tym czasie przygotowac farsz. Ser dobrze rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę. Dodać jogurt, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i posiekane zioła, a następnie tyle śmietanki, aby masa dawała się swobodnie rozsmarowywać.
Usmażyć cienkie naleśniki, nadziewać je masą twarogową i zwijac w rulony lub dowolnie składać. Przed podaniem podsmażyć na rumiano na sklarowanym maśle lub oleju.
Smacznego :)
A jeśli moje słowa cie nie przekonują, to spójrz wyżej. Ładne są, prawda? ;) Składniki ciasta naleśnikowego: 2 jajka
1 część mleka
1 część wody gazowanej
mąka pszenna typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
po 3 łyżki maku i wiórków kokosowych
szczypta kurkumy
szczypta soli
skórka otarta z połowy cytryny
Składniki farszu do nalesników: ok. 60 dag kremowego, białego sera
słodka śmietana 12%
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
cukier trzcinowy i waniliowy (u mnie domowy cukier waniliowy)
po 10-12 listków melisy i mięty
czubata łyzka maku
łyżka esencji waniliowej
Sposób przygotowania naleśników:
Jajka zmiksować z solą i kurkumą. Stopniowo dodawać mąke, wodę i mleko. Na koniec dodać mak i wiórki i wymieszać łyżką. Odstawić na 10 min.
W tym czasie przygotowac farsz. Ser dobrze rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę. Dodać jogurt, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i posiekane zioła, a następnie tyle śmietanki, aby masa dawała się swobodnie rozsmarowywać.
Usmażyć cienkie naleśniki, nadziewać je masą twarogową i zwijac w rulony lub dowolnie składać. Przed podaniem podsmażyć na rumiano na sklarowanym maśle lub oleju.
Smacznego :)