Sakiewki z porem i serem pleśniowym

Sakiewki z porem i serem pleśniowym
Idealna propozycja na lekki obiad. Delikatne naleśniki z aromatycznym farszem. Danie łatwe i szybkie do przygotowania, efekt przepyszny. Polecam.
Zdjęcie - Sakiewki z porem i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 12szt.):
Naleśniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
Farsz:
  • 2 średnie pory
  • 1 cebula
  • 40g serka topionego ziołowego lub śmietankowego
  • 50g sera z niebieską pleśnią
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na ciasto połączyć, zmiksować. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni.
Cebulę i białą część pora drobno pokroić, poddusić na patelni przez ok. 5-6min. Po tym czasie dodawać serek topiony, dokładnie wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia, dodać pokruszony ser pleśniowy, przyprawić do smaku. Tak otrzymane nadzienie nakładać do sakiewek z naleśników, przewiązywać zieloną częścią pora.

Kategorie przepisów