Sakiewki z porem i serem pleśniowym
Idealna propozycja na lekki obiad. Delikatne naleśniki z aromatycznym farszem. Danie łatwe i szybkie do przygotowania, efekt przepyszny. Polecam.
Składniki (na 12szt.):
Naleśniki:
Składniki na ciasto połączyć, zmiksować. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni.
Cebulę i białą część pora drobno pokroić, poddusić na patelni przez ok. 5-6min. Po tym czasie dodawać serek topiony, dokładnie wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia, dodać pokruszony ser pleśniowy, przyprawić do smaku. Tak otrzymane nadzienie nakładać do sakiewek z naleśników, przewiązywać zieloną częścią pora.
Składniki (na 12szt.):
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 średnie pory
- 1 cebula
- 40g serka topionego ziołowego lub śmietankowego
- 50g sera z niebieską pleśnią
- sól, pieprz do smaku
Składniki na ciasto połączyć, zmiksować. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni.
Cebulę i białą część pora drobno pokroić, poddusić na patelni przez ok. 5-6min. Po tym czasie dodawać serek topiony, dokładnie wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia, dodać pokruszony ser pleśniowy, przyprawić do smaku. Tak otrzymane nadzienie nakładać do sakiewek z naleśników, przewiązywać zieloną częścią pora.