Naleśniki z kurczakiem i gruszkowo-brzoskwiniowym chutney

Naleśniki z kurczakiem i gruszkowo-brzoskwiniowym chutney

Zdjęcie - Naleśniki z kurczakiem i gruszkowo-brzoskwiniowym chutney - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Eksplozja słodko-ostrych smaków gruszkowo-brzoskwiniowego czatnej w towarzystwie delikatnego fileta z kurczaka, wszystko opakowane w lekki nalesnik o bazyliowym posmaku to kolejna propozycja w Majanowym konkursie. Ponieważ na wiosnę jeszcze poczekamy brzoskwinie są z puszki i też są pyszne. Sycące danie dla trzech lub czterech (mniej głodnych) osób - z podanej ilości składników.

Naleśniki

  • 150g mąki
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • olej Kujawski bazyliowy
  • odrobina masła

Farsz

  • podwójny filet z kurczaka
  • 1 duża gruszka
  • 2 brzoskwinie
  • 1 cebula czerwona
  • 3cm imbiru świeżego
  • 1 łyżka cukru
  • sok i skórka z połowy małej cytryny
  • 50ml octu jabłkowego
  • olej Kujawski bazyliowy
  • sól, pieprz
  • chili suszone w płatkach
  • odrobina oscypka lub innego twardego sera

 

Wszystkie składniki naleśników poza olejem miksujemy chwilę i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem, po tym czasie dolewamy oleju do pożądanej konsystencji, około 4 łyżek. Patelnię do naleśników smarujemy masłem i nadmiar wycieramy ręcznikiem papierowym. W trakcie smażenia nie dodajemy już tłuszczu. Smażymy naleśniki, powinno wyjść około 4 sztuk.

 

Mięso kroimy w drobną kostkę, resztę składników farszu łączymy osobno, owoce powinny być pokrojone w drobną kostkę, cebula bardzo drobno, imbir i skórkę cytrynową ścieramy na tarce. Chili według uznania. Chutney odstawiamy i nagrzewamy patelnię z olejem bazyliowym. Mięso smażymy krótko około 5 minut na dużym ogniu, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy chutney. Szmażymy kolejne 5 minut, chutney z mięsem zdejmujemy z patelni a pozostały sos redukujemy na silnym ogniu. Można dodać nieco mąki. Gęsty sos dodajemy do farszu.

 

Piekarnik nagrzewamy z opcją grill. Farszem napełniamy naleśniki i ścieramy na górę ser. Wstawiamy na chwilę do piekarnika do rozpuszczenia sera. Serwujemy natychmiast z kieliszkiem lekkiego półsłodkiego białego wina o cytrusowym posmaku (np Sauvignon Blanc).


Zdjęcie - Naleśniki z kurczakiem i gruszkowo-brzoskwiniowym chutney - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

Kategorie przepisów