Maślankowe naleśniki (pancakes) z wanilią czyli o jednym z najlepszych śniadań w moim życiu!

Nie będę owijała w bawełnę i przyznam od razu, że jest to przepis na najlepsze placuszki, jakie w życiu jadłam! Mają obłędną konsystencję (czujesz, jakbyś jadł … chmurkę?) i fantastyczny smak.

Do tego wszystkiego, są łatwe w przygotowaniu, a na patelni ładnie zachowują swój kształt.

Już nie mogę się doczekać kolejnej okazji, żeby je usmażyć. Niewykluczone, że będzie to już jutro:)

Zdjęcie - Maślankowe naleśniki (pancakes) z wanilią czyli o jednym z najlepszych śniadań w moim życiu! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Maślankowe naleśniki (pancakes) z wanilią czyli o jednym z najlepszych śniadań w moim życiu! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Maślankowe naleśniki (pancakes) z wanilią czyli o jednym z najlepszych śniadań w moim życiu! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Maślankowe naleśniki (pancakes) z wanilią czyli o jednym z najlepszych śniadań w moim życiu! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Maślankowe naleśniki (pancakes) z wanilią czyli o jednym z najlepszych śniadań w moim życiu!

Agata, 8 marca 2010

Zdjęcie - Maślankowe naleśniki (pancakes) z wanilią czyli o jednym z najlepszych śniadań w moim życiu! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • maślanka - 2 szklanki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • soda - 1/2 łyżeczki
  • cukier - 2 łyżki
  • jajko - 2 szt
  • olej - 2 łyżki
  • wanilia - nasionka z 1/2 laski

Sposób przygotowania

Żółtka lekko ubić z olekem i maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami oraz ziarenkami wanilii i cukrem. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na teflonowej patelni (bez tłuszczu) do zarumienienia placuszków. Podawać ciepłe z odrobiną masła i syropem klonowym albo konfiturą.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy