Maślankowe naleśniki (pancakes) z wanilią czyli o jednym z najlepszych śniadań w moim życiu!
Nie będę owijała w bawełnę i przyznam od razu, że jest to przepis na najlepsze placuszki, jakie w życiu jadłam! Mają obłędną konsystencję (czujesz, jakbyś jadł … chmurkę?) i fantastyczny smak.
Do tego wszystkiego, są łatwe w przygotowaniu, a na patelni ładnie zachowują swój kształt.
Już nie mogę się doczekać kolejnej okazji, żeby je usmażyć. Niewykluczone, że będzie to już jutro:)
Maślankowe naleśniki (pancakes) z wanilią czyli o jednym z najlepszych śniadań w moim życiu!
Składniki
- mąka pszenna - 2 szklanki
- maślanka - 2 szklanki
- sól - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- soda - 1/2 łyżeczki
- cukier - 2 łyżki
- jajko - 2 szt
- olej - 2 łyżki
- wanilia - nasionka z 1/2 laski
Sposób przygotowania
Żółtka lekko ubić z olekem i maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami oraz ziarenkami wanilii i cukrem. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na teflonowej patelni (bez tłuszczu) do zarumienienia placuszków. Podawać ciepłe z odrobiną masła i syropem klonowym albo konfiturą.