Crêpes z kremem łososiowym podane na cytrusach

Crêpes z kremem łososiowym podane na cytrusach
Zdjęcie - Crêpes z kremem łososiowym podane na cytrusach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To przepis, który rozpoczął moją przygodę z konkursem Super Chef organizowanym przez firmę Electrolux. Podaję go z sentymentem, bo w dużej mierze to dzięki niemu, wczoraj miałam okazję gotować w wielkim finale. W konkursie mającym trzy etapy, spośród wielu blogerów udało mi się przejść do finałowej trójki... mega zaskoczenie mieszane było z nie mniejszym przerażeniem, bo zadaniem finałowym było przygotowanie dania głównego.
Zajęłam trzecie miejsce, ale i tak jestem z siebie ogromnie dumna i nie mogłabym liczyć na więcej jako osoba nie-gotująca. Tak, nie jest żadną tajemnicą, że ograniczam się do wypieków słodkich i wytrawnych, a w domu gotują lepsi (dla dobra dania staram się ograniczać swoją "pomoc" do minimum :)
W tym miejscu raz jeszcze gratuluję Kindze z Yummy Lifestyle (I miejsce) oraz Ani z Czosnek w Pomidorach (II miejsce). Dziewczyny, wielkie brawa!
Finał był dla mnie niezapomnianą przygodą, która upłynęła w niezwykle miłym i sympatycznym towarzystwie. Choć stres był ogromny, a ja ogólnie sparaliżowana, ale adrenalina utrzymała mnie na nogach. Emocje zaczęły opadać w pociągu, a do domu wróciłam już z wysoką gorączką i w totalnej rozsypce fizycznej. Wykończowna byłam tylko fizycznie, bo psychicznie byłam przeszczęśliwa z biegu wydarzeń całego dnia! Było cudownie!

I pięknie dziekuję wszystkim trzymającym kciuki!


Zdjęcie - Crêpes z kremem łososiowym podane na cytrusach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami ja, Kinga i Ania

Składniki na ciasto naleśnikowe (na 12 sztuk)
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mleka
- pół szklanki wody
- 3 jajka
- 3 łyżki stopionego masła + łyżka masła do smażenia
- szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i miksować około minuty. Następnie odstawić ciasto na około 2 godziny. Po tym czasie zabrać się za smażenie naleśników.

Na patelni rozgrzać trochę masła (ok. 1/4 łyżki) i smażyć naleśniki: wylewać nieduże porcje ciasta, gdyż naleśniki mają wyjść cieniutkie. Smażyć około 2 minut do zarumienienia spodu i ścięcia wierzchu, po czym przewrócić i smażyć jeszcze około minuty. Po usmażeniu kilku naleśników ponownie rozpuścić część masła aby nie wyszły zbyt suche - czynność powtarzać przy co trzecim bądź czwartym naleśniku. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na dużym talerzu.
Składniki na krem łososiowy:
- 100 g wędzonego łososia
- 400 g kremowego, gęstego serka śmietanowego
- łyżka soku z limonki
- łyżka świeżo startej skórki z pomarańczy
- sól i pieprz do smaku - ewentualnie łyżeczka cukru pudru do smaku
Wszystkie składniki z wyjątkiem skórki z pomarańczy umieścić w blenderze i zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Do powstałego kremu dodać skórkę z pomarańczy i wmieszać łyżką.

Na każdy naleśnik wyłożyć pełną wyżkę kremu, a następnie zwinąć w rulonik i pokroić na kawałki. Mini naleśniki układać na plasterku limonki i pomarańczy.


PS Jeśli zdobędę od organizatorów zdjęcie finałowego dania to też wrzucę - nie ogarniałam na tyle, by robić zdjęcia :) Był to łosoś gotowany na mleku, ze skórką i sokiem z cytryny, podany na rzodkiewkach (gotowanych na parze, a później podsmażanych na maśle z solą i sokiem z cytryny - ech małe gadziny nie wyszły chrupiące), z puree z kalafiora i koziego sera, podane z sosem z truskawek z dodatkiem octu balsamicznego

Kategorie przepisów