Staliśmy się posiadaczami dziesięciokilogramowego worka jabłek. Wiadomo, że nie można ich przechowywać w nieskończoność nawet w najlepszych garażowych warunkach. A jak mamy dużo jabłek to.... szarlotka!
Mówiąc zupełnie szczerze, jeszcze nigdy nie jadłam tak pysznej zupy pomidorowej! Przyrządzona na bazie pieczonych pomidorów ma niesamowicie głęboki, aż słodki smak. Gęsta, sycąca, z delikatną nutą skarmelizowanego czosnku… świetne danie na jesień, kiedy ciągle w sprzedaży są dojrzałe, mięsiste warzywa.
Mają prawie stuletnią tradycję w naszej rodzinie. Skąd się wzięła ta nazwa nie wiem, ale z kozami niewiele ma wspólnego. Odkąd pamiętam tak mówiła na nie moja babcia i mama, tak mówię ja i tak mówią moje dzieci. I pewnie tak już zostanie.
Kluski doskonale pasują do gulaszu z surówką ale można je również podać zwyczajnie okraszone np. skwareczkami. Polskie hałuski to słowackie haluszki, tyrolskie spatzle a nawet przypominają włoskie gnocci.
Ostatnio zrobiłam ogromną ilość krokietów z kapustą kiszoną i grzybami jako dodatek do barszczu czerwonego. U mnie w domu wszyscy uwielbiają takie połączenie, przepis zaczerpnęłam z zeszytu kulinarnego mojej mamy.
Kiedyś był niemal obowiązkowym dodatkiem do obiadu. W dawnych książkach kucharskich można go było znaleźć w rozdziale zatytułowanym „desery niezestalane”. Ciekawa nazwa, nie uważacie?
Już całkiem niedługo pierniki i pierniczki będą królować w naszych domach, a ja już dziś mogę rozkoszować się tym zapachem i smakiem. Dla mnie to bardzo kuszące ciasto.
To ciasto pochodzi z kuchni warmińsko-mazurskiej. Wpadło mi w oko, gdy po raz pierwszy przeglądałam książkę "Kuchnia polska- potrawy regionalne" H.Szymanderskiej. Zaciekawiło mnie to, że tak krótko się je piecze. Postanowiłam zaryzykować i sprawdzić, co wyjdzie z tego przepisu.
Długo modyfikowałam przepisy, szukając smaku, który przypomina mi i surówki podawane w restauracjach, i te, które pamiętam z dzieciństwa, z czasów stołówek. W końcu mi się udało i od jakiegoś czasu ta surówka należy do jednej z naszych najlepszych.
Tym razem dzielę się z Wami prostym daniem - mięso w ciemnym, sojowym sosie z dodatkiem sezamu. Podane w towarzystwie chińskiego makaronu i warzyw. Soczyste mięso, chrupkie warzywa, aromatyczne przyprawy i błyskawiczne przygotowanie.
W tym jednak cieście marchew, sok z marchwi, tłuszcz z orzechów laskowych oraz skórka pomarańczowa powodują, że ciasto jest bardzo soczyste. Tak więc dodatkowego tłuszczu nie potrzeba.