Kuch z migdałami

Kuch z migdałami

To ciasto pochodzi z kuchni warmińsko-mazurskiej. Wpadło mi w oko, gdy po raz pierwszy przeglądałam książkę "Kuchnia polska- potrawy regionalne" H.Szymanderskiej. Zaciekawiło mnie to, że tak krótko się je piecze. Postanowiłam zaryzykować i sprawdzić, co wyjdzie z tego przepisu.

Po upieczeniu i ostudzeniu ukroiłam kawałek ciasta - i byłam mile zaskoczona, bo mimo krótkiego czasu pieczenia było dopieczone, a z polewy zrobiła się apetyczna skorupka. Ciasto jest bardzo smaczne, w smaku przypomina sękacz.

To moja kolejna propozycja do akcji "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl .

 

Zdjęcie - Kuch z migdałami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 3 jajka
  • 175 g cukru
  • 250 g mąki
  • 150 g śmietany ( użyłam 22% )
  • cukier waniliowy ( zastąpiłam 2 łyżeczkami ekstraktu waniliowego )
  • pół paczki proszku do pieczenia ( dałam 2 płaskie łyżeczki )

polewa :

  • 200 g płatków migdałowych
  • 175 g cukru
  • 175 g margaryny

 

 Wszystkie składniki ciasta zmiksować - ja najpierw ubiłam jajka z cukrem, potem nadal miksując dodawałam na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, na końcu wlałam ekstrakt z wanilii.

Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia - moja forma ma wymiary 30x25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 225°C i piec przez 10 minut.

W tym czasie na gorącej patelni wymieszać składniki polewy.

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, rozłożyć na nim równomiernie polewę i z powrotem włożyć do piekarnika. Piec kolejne 10 minut.

 

Zdjęcie - Kuch z migdałami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kuch z migdałami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów