Szarlotka tatrzańska
Staliśmy się posiadaczami dziesięciokilogramowego worka jabłek. Wiadomo, że nie można ich przechowywać w nieskończoność nawet w najlepszych garażowych warunkach. A jak mamy dużo jabłek to.... szarlotka! Przepis na szarlotkę inną niż robię zazwyczaj znalazłam u ChilliBite - szarlotka tatrzańska. Od przepisu oryginalnego lekko odbiegłam, ale sens pozostał.
Szarlotka tatrzańska
* wybór szarych renet ma zapewnić idealnie plasterki nawet po upieczeniu ciasta
Szarlotka tatrzańska
- 500g mąki krupczatki
- 250g margaryny
- 90g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 2kg jabłek (najlepiej szarej renety - ja nie miałam)
- cynamon
- brązowy cukier
* wybór szarych renet ma zapewnić idealnie plasterki nawet po upieczeniu ciasta