Pierogi z serem i cynamonem
„Nie jadłam ich od ponad 15 lat, czyli od czasu gdy opuściłam dom rodzinny. Alergia pokarmowa moich dzieci skutecznie wyeliminowała potrawy z nabiałem z naszego menu. Przypomniałam sobie o nich dzięki akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisu zpierwszegotłoczenia.pl i zakochałam na nowo. Myślę, że teraz będę je robić znacznie częściej.”
Pierogi z serem i cynamonem
Składniki dla 4 osób:
Ciasto na pierogi:
2,5 szklanki mąki
1 jajko
½ szklanki ciepłej wody
szczypta soli
Nadzienie:
250g twarogu półtłustego
1łyżka cukru
1 jajko
1 filiżanka gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru pudru
cynamon
Z mąki, soli, jajka i wody zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Ja robię to przy pomocy miksera wyposażonego w hak do zagniatania ciasta. Gdyby było zbyt ścisłe, należy dolać trochę wody, a jak za lekkie to dosypać nieco mąki. Włożyć do foliowego woreczka i zostawić na 15 minut, żeby odpoczęło.
Twaróg utrzeć z cukrem i jajkiem.
Podzielić ciasto na pół. Jedną część rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość jednego milimetra. Wycinać kółka o średnicy 8cm. Na środek każdego kłaść łyżeczkę nadzienia. Złożyć na pół i zlepić brzegi. Podobnie postąpić z drugim kawałkiem ciasta.
Wlać do garnka 2 litry wody. Wsypać pół łyżeczki soli i wlać 2 łyżki oleju. Zagotować. Wrzucać partiami pierogi do wrzącej wody. Po wypłynięciu odczekać około 2 minut i wyjąć na durszlak. Rozłożyć na półmisku, aby się nie posklejały.
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Polać pierogi. Posypać cukrem pudrem.