Odwrócone ciasto z gruszkami, karmelem i skórką pomarańczową

Odwrócone ciasto z gruszkami, karmelem i skórką pomarańczową

To ciasto po prostu mnie urzekło! Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego, a przy tym łatwego do zrobienia i efektownego.

Szczerze mówią, to w niedzielę we dwójkę zjedliśmy całe…

Na pewno będę z nim eksperymentować dodając inne owoce i dodatki (jabłka, cynamon, miód, orzeszki…). Ciasto jest słodkie, w podanym niżej przepisie zmniejszyłam ilość cukru, ja dałam całą szklankę i wymagało jedzenia w komplecie z bardzo gorzka kawą (ale i tak było pyszne!). Jest w stylu greckich lub tureckich wypieków- wilgotnych od syropu, czy w tym wypadku karmelu. A aromat pomarańczy cudownie komponuje się z gruszkami!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Odwrócone ciasto z gruszkami, karmelem i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Odwrócone ciasto z gruszkami, karmelem i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Odwrócone ciasto z gruszkami, karmelem i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Odwrócone ciasto z gruszkami, karmelem i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Odwrócone ciasto z gruszkami, karmelem i skórką pomarańczową

Agata, 17 listopada 2011

Zdjęcie - Odwrócone ciasto z gruszkami, karmelem i skórką pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Do rondelka wlej wodę i dodaj cukier. Podgrzewaj na wolnym ogniu (ok. 20 minut), aż uzyskasz złoty karmel. Przelej go do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.

Na karmelu ułóż kawałki gruszek.

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj skórki z cytrusów, aromat oraz mało (roztopione i ostudzone) z olejem i sól. Wymieszaj i wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszaj. Ciasto nałóż na owoce w foremce. Piecz w temp. 180 oC przez ok. 40 minut.

Wyłóż ciasto z foremki (odwracając "do góry nogami"), gdy jeszcze jest ciepłe.

Kategorie przepisów