Odwrócone ciasto z gruszkami, karmelem i skórką pomarańczową
To ciasto po prostu mnie urzekło! Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego, a przy tym łatwego do zrobienia i efektownego.
Szczerze mówią, to w niedzielę we dwójkę zjedliśmy całe…
Na pewno będę z nim eksperymentować dodając inne owoce i dodatki (jabłka, cynamon, miód, orzeszki…). Ciasto jest słodkie, w podanym niżej przepisie zmniejszyłam ilość cukru, ja dałam całą szklankę i wymagało jedzenia w komplecie z bardzo gorzka kawą (ale i tak było pyszne!). Jest w stylu greckich lub tureckich wypieków- wilgotnych od syropu, czy w tym wypadku karmelu. A aromat pomarańczy cudownie komponuje się z gruszkami!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Odwrócone ciasto z gruszkami, karmelem i skórką pomarańczową Składniki
- polewa
- cukier - 1 szklanka
- woda - 1 szklanka
- ciasto
- gruszki - 3 szt
- jajka - 2 szt
- esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- cukier brązowy - 1/2 szklanki
- skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
- skórka z pomarańczy - otarta z 1 owocu
- masło - 50 g, stopione
- olej - 50 g
- mąka pszenna - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
Do rondelka wlej wodę i dodaj cukier. Podgrzewaj na wolnym ogniu (ok. 20 minut), aż uzyskasz złoty karmel. Przelej go do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Na karmelu ułóż kawałki gruszek.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj skórki z cytrusów, aromat oraz mało (roztopione i ostudzone) z olejem i sól. Wymieszaj i wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszaj. Ciasto nałóż na owoce w foremce. Piecz w temp. 180 oC przez ok. 40 minut.
Wyłóż ciasto z foremki (odwracając "do góry nogami"), gdy jeszcze jest ciepłe.