Tym razem coś dla wielbicieli słodyczy - szybki, smaczny i bardzo sycący deser. Ostrzegam pierwszy kawałek tak wciąga, że ciężko nie sięgnąć po kolejny.
Kolejne ciasto z wykorzystaniem typowo jesiennych owoców , choć gruszki są chyba jednak mniej popularne od jabłek. Osobiście rzadko piekę z nimi ciasta , ale skoro teraz mam już dostęp do własnych owoców , to wzięłam się za przeszukiwanie netu w poszukiwaniu przepisów.
zupełna improwizacja od początku aż po samiutki koniec. Efekt niesamowity, słodycz nie z tej ziemi, wart grzechu. Znikała w mgnieniu oka zjadana przez domowych smakoszy:)
Co prawda halloween było wczoraj ale w związku z tym, że przygotowywaliśmy w tym roku mroczne przyjęcie halloweenowe w domu i opróćz potraw musieliśmy zdążyć z kostiumami nie było czasu wrzucić zdjęć i przepisów. To ciasto zrobiło największe wrażenie więc polecam do wypróbowania za rok.
Słodkie gruszki schowane pod lekką czekoladową kołderką - to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu ! Jego przygotowanie jest proste i trwa dosłownie chwilę - potem ciasto ląduje w piekarniku i pół godziny później możemy się delektować pachnącym czekoladą smakołykiem. To idealny deser na jesień :)
Znalazłam w zakamarkach lodówki kupionego jakiś czas temu selera naciowego, który leżał i czekał aż się nad nim zlituję. Dzisiaj w końcu nadszedł ten dzień w którym stwuerdziłam że czas coś z niego zrobić. Padło na surówkę. Po wymieszaniu składników byłam w szoku że wyszła taka pyszna :-)
Muszę się przyznać, że ciastka to ta kategoria wypieków, którą lubię najbardziej. Szczególnie pasjonuje mnie ich krojenie na równe porcje i dekorowanie. Często je przygotowuję na różne przyjęcia rodzinne i spotkania towarzyskie. I chyba nie najgorzej mi wychodzą.
Ciasteczka Maamul pieczone są w różnych odmianach, z różnymi nadzieniami i w różnych kształtach, które powstają dzięki niezwykłym drewnianym foremkom. Rodzaje nadzienia także są przeróżne, najczęściej z orzechami włoskimi, pistacjowymi, daktylami.
Kiedy zobaczyłam je pierwszy raz w internecie to mnie zauroczyły, początkowo myślałam, że są trudne do wykonania. Nic bardziej mylnego, jeżeli posiadamy szprycę do nakładania kremu to robi się je w zastraszającym tempie a efekt nie pozostawia wątpliwości J. Bardzo polecam.
Tym razem na warsztat idą naleśniki, ktore swoją drogą są bardzo lubiane w moim domu. Viki uwielbia je na słodko, za to dorosła czesc rodziny woli wersję wytrawną i to właśnie z myślą o nas samych powstały dzisiejsze krokiety.
Burfi to rodzaj słodyczy indyjskich na bazie mleka oraz cukru. Wyróżniamy kilka rodzajów burfi, m.in: besan barfi - z mąki z ciecierzycy, kaaju barfi - z orzechami nerkowca, pista barfi - z pistacjami, badam barfi - z migdałami.