Ciasto machewkowe z orzechami i pomarańczą

Kiedyś już pisałam o tym, że co jakiś czas dostaję pocztą gazetkę z przepisami pt. "Salt & Peppar". Zawsze znajdę w niej coś fajnego. Przepisy są zazwyczaj bardzo proste i zawsze się udają.
Tym razem znalazłam w niej przepis na ciasto marchewkowe bez tłuszczu i z dodatkiem pomarańczy. Parę lat temu piekłam ciasto marchewkowe w ilościach hurtowych na potrzeby pewnej kafejki w Stockholmie. :) W szwedzkich kafejkach nie może zabraknąć ciasta marchewkowego, to jest po prostu standard, który musi być zachowany. Tylko, że to tradycyjne szwedzkie ciasto marchewkowe przygotowywane jest zazwyczaj na oleju.
W tym jednak cieście marchew, sok z marchwi, tłuszcz z orzechów laskowych oraz skórka pomarańczowa powodują, że ciasto jest bardzo soczyste. Tak więc dodatkowego tłuszczu nie potrzeba. Uważać jednak należy z ilością cukru, bo glazura na cieście powoduje, że ciasto może być przesłodzone w efekcie końcowym. :)

Zdjęcie - Ciasto machewkowe z orzechami i pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porcja 10 - 12 kawałków

Składniki:

ciasto:

masło i bułka tarta do posypania formy
150 g orzechów laskowych
3 jajka
200 g cukru (lepiej dać mniej cukru, jeśli ciasto będzie polewane glazurą pomarańczową!)
150 - 200 g startej marchwi
skórka otarta z jednej dużej pomarańczy
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

glazura pomarańczowa:

250 g cukru pudru
ok. 1,5 - 2 łyżki soku z pomarańczy

kandyzowana skórka pomarańczowa (opcjonalnie):

1 pomarańcza
3 łyżki cukru

Przygotowanie:

1. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Przygotować formę o pojemności co najmniej 1,5 litra. Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

2. Na średnio nagrzaną, suchą patelnię wrzucić orzechy i prażyć, aż skórka zacznie odchodzić.
Przełożyć orzechy na ręcznik papierowy, zawinąć i ugniatać na blacie, aby skórka odpadła. Posiekać orzechy wraz ze 100 g cukru. Można użyć blendera lub malaksera.

3. Ubić jajka z pozostałym cukrem na puszystą masę, aż podwoi swoją objętość.

4. Dodać do jajek orzechy, marchew, skórkę pomarańczową i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.

5. Przelać ciasto do formy i piec w niższej części piekarnika około 40-45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe/suche w środku.

6. Przygotować kandyzowaną skórkę pomarańczową. Zetrzeć skórkę na dużych oczkach tarki. Zagotować sok z pomarańczy z 3 łyżkami cukru. Dodać startą skórkę z pomarańczy i gotować 5 - 10 minut. Odcedzić.

7. Na samym końcu przygotować glazurę pomarańczową. Zmiksować cukier puder z sokiem pomarańczowym.

8. Ostudzone ciasto ozdobić glazurą i skórką kandyzowaną.


Zdjęcie - Ciasto machewkowe z orzechami i pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Jesienne smoothie z burakiem i jabłkiem pieczonym

Jesienne smoothie z burakiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Hawajskie ciasto marchewkowe
1

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pudding chia z bananem i mango
1

Pudding chia z bananem i mango

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Koktajl marchewkowy z pomarańczą
1

Koktajl marchewkowy z pomarańc…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Relish śliwkowy

Relish śliwkowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sałatka z kalafiora, kukurydzy, ananasa i sera żółtego
1

Sałatka z kalafiora, kukurydzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kruche ze śliwkami i kaszą manną

Kruche ze śliwkami i kaszą man…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Murzynek z mascarpone i malinami + film
2

Murzynek z mascarpone i malina…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Racuchy z jabłkami
3

Racuchy z jabłkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szarlotka bezglutenowa
1

Szarlotka bezglutenowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake