Łężnie bieszczadzkie
Kolejna potrawa przygotowana przeze mnie do akcji "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl . Tym razem coś z kuchni bieszczadzkiej.
Ziemniaczane kotlety z kwaśnym kapuścianym farszem, polane sosem pieczarkowym to smaczne i sycące danie obiadowe.
Przepis pochodzi z książki H.Szymanderskiej "Kuchnia polska - potrawy regionalne" .
Składniki :
- 1,5 kg ziemniaków
- 750 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól , pieprz
- tłuszcz do smażenia
Kapustę ugotować w małej ilości wody. Cebulę drobno posiekać , podsmażyć na złoto. Zdjąć z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażyć ugotowaną, dobrze odciśniętą kapustę kiszoną. Doprawić ją solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać i ugotować na sypko. Utłuc lub przepuścić przez maszynkę razem z podsmażoną cebulą. Do gorących ziemniaków dodać jajko, dokładnie wymieszać.
Z masy ziemniaczanej ( gorącej lub co najmniej ciepłej ) formować placuszki, układać na nich po łyżce farszu , zlepiać i formować kotlety.
Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron, aż się zrumienią.
Podawać z sosem grzybowym ( u mnie był to sos pieczarkowy ) i/lub surówką.
moje uwagi :
- w książkowym przepisie znów zginęły składniki - tym razem w treści nie było ani słowa o jajku. Uznałam , że powinno wylądować w masie ziemniaczanej.
- przed formowaniem kotletów dobrze jest zwilżyć dłonie, wtedy masa nie będzie kleić się do rąk
- masa ziemniaczana jest mało plastyczna - myślę , że dobrze byłoby dodać trochę mąki, wtedy ciasto będzie bardziej zwarte