Kompot z owoców mieszanych

Kompot z owoców mieszanych

Zdjęcie - Kompot z owoców mieszanych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Kiedyś był niemal obowiązkowym dodatkiem do obiadu. W dawnych książkach kucharskich można go było znaleźć w rozdziale zatytułowanym „desery niezestalane”. Ciekawa nazwa, nie uważacie? Dziś prawie całkowicie zniknął z naszego jadłospisu wyparty przez gotowe soki w kartonach. Dobrze że są takie akcje jak Gotujemy po polsku, inaczej całkiem zapomnielibyśmy o niektórych rodzimych specjałach.”
Zdjęcie - Kompot z owoców mieszanych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kompot z owoców mieszanych
Składniki:
800g mrożonych owoców (truskawki, porzeczki, śliwki, wiśnie)
4 jabłka
4 płaskie łyżki stołowe cukru
5 szklanek wody

Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Zagotować wodę z cukrem. Do wrzącego syropu włożyć jabłka i mrożone owoce. Zagotować i ostudzić. Rozlać do szklaneczek.


Przepis dodaje do akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisu zpierwszegotłoczenia.pl
Zdjęcie - Kompot z owoców mieszanych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów