Kompot z owoców mieszanych
„Kiedyś był niemal obowiązkowym dodatkiem do obiadu. W dawnych książkach kucharskich można go było znaleźć w rozdziale zatytułowanym „desery niezestalane”. Ciekawa nazwa, nie uważacie? Dziś prawie całkowicie zniknął z naszego jadłospisu wyparty przez gotowe soki w kartonach. Dobrze że są takie akcje jak Gotujemy po polsku, inaczej całkiem zapomnielibyśmy o niektórych rodzimych specjałach.”
Kompot z owoców mieszanych
Składniki:
800g mrożonych owoców (truskawki, porzeczki, śliwki, wiśnie)
4 jabłka
4 płaskie łyżki stołowe cukru
5 szklanek wody
Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Zagotować wodę z cukrem. Do wrzącego syropu włożyć jabłka i mrożone owoce. Zagotować i ostudzić. Rozlać do szklaneczek.
Przepis dodaje do akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisu zpierwszegotłoczenia.pl