Piernik dyniowy

Piernik dyniowy

                   Już całkiem niedługo pierniki i pierniczki będą królować w naszych domach, a ja już dziś mogę rozkoszować się tym zapachem i smakiem. Dla mnie to bardzo kuszące ciasto. Uwielbiam jego zapach, smak i strukturę. Przepis na piernik z dynią znalazłam na blogu Na Zapiecku. To bardzo charakterystyczne ciasto dla polskiej kuchni, szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia, zatem dodaję mój wpis do akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu ZPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Piernik dyniowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik dyniowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*125g masła

*400g mąki pszennej

*2 jajka

*3 łyżeczki proszku do pieczenia

*1 łyżeczka sody oczyszczonej

*450g puree z dyni

*200g cukru

*1 torebka przyprawy do piernika

 

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Rozpuścić masło. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i przyprawę do piernika. Do mieszaniny dodać rozpuszczone masło, puree z dyni i jajka. Wszystko wymieszać i przełożyć do natłuszczonej formy. Ja piekłam w kwadratowej formie, wycinając później z upieczonego piernika kształt gwiazdki.

Piec około 50 minut do tzw "suchego patyczka". Można polukrować lub oblać piernik polewą czekoladową. Polewę robię z 1 tabliczki czekolady rozpuszczonej z ok. 60g masła.
Smacznego:) 

Zdjęcie - Piernik dyniowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik dyniowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 Zdjęcie - Piernik dyniowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów