Maślane bułeczki na śniadanie
Od dłuższego czasu nieodłącznym elementem soboty jest dla Nas zapach i smak domowych wypieków, które są świetnym pomysłem na wspólne spędzenie poranku w rodzinnym gronie.
Dziś zapraszamy na maślane bułeczki, które są tak mięciutkie i pulchne, że znikają momentalnie. Nasze nie zdążyły nawet całkowicie ostygnąć a już ich nie było
Jeśli spodoba Wam się przepis na maślane bułeczki spróbujcie też koniecznie przepisu na chlebek pita i bułeczki hamburgerowe.
Składniki na zaczyn:- 3 łyżki mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1/2 szkl. ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
- 3 szkl. mąki
- 1/2 szkl. ciepłego mleka
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- sezam
W rondelku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem (nie może być gorące!). Rozmieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodać mąkę i wymieszać, aby pozbyć się grudek.
Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.
Przygotowanie bułek:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, jajka połączone z roztopionym masłem i mlekiem, sól oraz cukier. Wyrabiamy masę do chwili kiedy przestanie odstawać od miski, ale jeszcze będzie się kleić.
Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min. do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy bułki. Przykrywamy czystą ściereczką i ponownie odstawiamy do czasu podwojenia objętości ok. 30 minut.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180’C. Bułeczki smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy sezamem.
Maślane bułeczki wypiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w foremce przez ok. 12-15 min.
A Wy jaki macie sposób na wspólne celebrowanie weekendowych śniadań? Pochwalcie się koniecznie w komentarzu