Gruzińskie chaczapuri

Gruzińskie chaczapuri
Poszukując niezwykle popularnych w danych częściach świata posiłków warto wypróbować przepis na gruzińskie chaczapuri.

Elementem kluczowym tej kaukaskiej potrawy jest ciasto – sposób przyrządzenia oraz nadzienie, które dobierzemy. Klasycznie przepis na chaczapuri zawiera, poza ciastem oczywiście, farsz z sera oraz jajka lub pasty z czerwonej fasoli. Zdjęcie - Gruzińskie chaczapuri - Przepisy kulinarne ze zdjęciami My swoją przygodę z chaczapuri rozpoczęliśmy od wersji z wołowiną, serem oraz warzywami, które zamknęliśmy w pysznym drożdżowym cieście – dzięki temu nawet następnego dnia zachwycaliśmy się smakiem tej prostej potrawy. Składniki na zaczyn:
  • 3 łyżki mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
Składniki na chaczapuri:
  • 2 szkl. mąki chlebowej typ 750
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • mozzarella w kulkach
  • papryka wędzona
  • sól, pieprz do smaku
  • kolendra świeża

Zdjęcie - Gruzińskie chaczapuri - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie zaczynu:

W rondelku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem (nie może być gorące!). Rozmieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodać mąkę i wymieszać, aby pozbyć się grudek.

Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.

Przygotowanie farszu:

Cebulkę oraz pora pokroić w krążki i podsmażyć z niewielką ilością oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć do miękkości. Do podsmażonych warzyw dodać mieloną wołowinę oraz wędzoną paprykę i smażyć ok. 5-7 min.
Na koniec przyprawić do smaku papryką ostrą, solą oraz pieprzem i dodać posiekaną świeżą kolendrę. Wystudzić.

Przygotowanie chaczapuri:

Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, roztopione masło połączone z wodą oraz sól. Wyrabiać masę do chwili kiedy przestanie odstawać od miski ale jeszcze będzie się kleić. Powstałe ciasto uformować w kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazować pięścią i podzielić na ok. 6 części.
Każdą część rozwałkować na placek i nadziewać przygotowanym farszem, na wierzch dodając kulki mozzarelli. Brzegi placka dokładnie skleić, zakrywając farsz.

Chaczapuri smażyć na patelni z obu stron na złoto.

Zdjęcie - Gruzińskie chaczapuri - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Gruzińskie chaczapuri - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów