Gruzińskie chaczapuri
- 3 łyżki mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1/2 szkl. ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
- 2 szkl. mąki chlebowej typ 750
- 1/2 szkl. wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 300 g mielonej wołowiny
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1/2 pora
- mozzarella w kulkach
- papryka wędzona
- sól, pieprz do smaku
- kolendra świeża
W rondelku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem (nie może być gorące!). Rozmieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodać mąkę i wymieszać, aby pozbyć się grudek.
Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.
Przygotowanie farszu:Cebulkę oraz pora pokroić w krążki i podsmażyć z niewielką ilością oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć do miękkości. Do podsmażonych warzyw dodać mieloną wołowinę oraz wędzoną paprykę i smażyć ok. 5-7 min.
Na koniec przyprawić do smaku papryką ostrą, solą oraz pieprzem i dodać posiekaną świeżą kolendrę. Wystudzić.
Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, roztopione masło połączone z wodą oraz sól. Wyrabiać masę do chwili kiedy przestanie odstawać od miski ale jeszcze będzie się kleić. Powstałe ciasto uformować w kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazować pięścią i podzielić na ok. 6 części.
Każdą część rozwałkować na placek i nadziewać przygotowanym farszem, na wierzch dodając kulki mozzarelli. Brzegi placka dokładnie skleić, zakrywając farsz.
Chaczapuri smażyć na patelni z obu stron na złoto.