Balilah

Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi w "Jerozolimie” tak oto opisują to niezwykle proste i smakowite danie: “Balilah to popularne palestyńskie jedzenie uliczne, sładające się ze świeżej ciecierzycy przyprawionej kuminem i sokiem z cytryny. Niezwykle satysfakcjonująca przekąska. (...) Balilah można jeść na ciepło (ale nie gorąco) lub w temperaturze pokojowej jako małą przekąskę między posiłkami. Wyśmienicie komponuje się również z grillowanym kurczakiem albo rybą”. Zrobiłam, skosztowałam – pyszności, polecam!

Zdjęcie - Balilah - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g suszonej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki wody
  • 1 duża cytryna
  • 60 g natki pietruszki
  • 2 dymki (wraz ze szczypiorem)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2,5 łyżeczki mielonego kuminu sól i pieprz

Ciecierzycę zalać wodą, dodać sodę i odstawić na noc, w temperaturze pokojowej. Przecedzić, zalać świeżą wodą i ugotować, aż będzie miękka. Cytrynę dokładnie obrać, wyrzucić pestki, a miąższ drobno posiekać. Pietruszkę i dymkę wraz ze szczypiorem poszatkować. Do miski wrzucić ugotowaną ciecierzycę, cytrynę, pietruszkę, dymkę ze szczypiorkiem i kumin. Dodać oliwę, posolić i popieprzyć do smaku.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy