Pieczona dynia z pomidorkami koktajlowymi
Tak przygotowaną dynię możemy podać nie tylko jako ciepłą przystawkę, czy dodatek do obiadu. Równie dobrze sprawdzi się na zimno. Wystarczy dodać sałatę, odrobinę sera feta, oliwki oraz grzanki, aby otrzymać wspaniałą sałatkę. Natomiast dodając ją do zupy nabierze ona bardziej intensywnego i wyrazistego smaku.
Składniki:
1 kg dyni
300 - 400 g pomidorów koktajlowych
50 ml oliwy
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
słodka czerwona papryka w proszku
Przygotowanie:
Z dyni usuń nasiona i wytnij miąższ. Następnie pokrój w grubszą kostkę. Pomidorki oczyść z szypułek (większe przekrój na pół), a czosnek bardzo drobno posiekaj. Warzywa przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z ziołami i oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem,
Całość przełóż na blachę i piecz w nagrzanym do 220 st przez ok 20-30 min.